- Utbildningspaketet skola-arbetsliv
Koppla ihop skola och arbetsliv i undervisningen och planera skolans arbete med studie- och yrkesvägledning, med hjälp av utbildningspaketet. Lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare deltar tillsammans för bästa resultat. Utbildningspaketet riktar sig till grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Utbildningen sker i nära samarbete med landets regioner eller kommuner, samt med högskolor eller universitet som ansvarar för själva processtödet.
- Workshop för att utveckla kommunernas aktivitetsansvar
Skolverket erbjuder stöd för verksamhetsutveckling av kommunernas aktivitetsansvar. På begäran kommer myndigheten och genomför en heldags workshop. Syftet med denna dag är att utveckla KAA-verksamheten och nätverkssamverkan mellan kommuner. Därför ser de helst att fler kommuner deltar tillsammans.
Du är här
Organisering av samverkan
Framgångsfaktorer för en väl fungerande samverkan är att det finns en gemensam mål- och problembild och en samsyn om syftet med samverkan och om hur den ska organiseras och styras.
Här finns stödmaterial som kompletterar handledningen för kommuner och Arbetsförmedlingen som vill utveckla samverkan.
Tillgängliggör ett gemensamt utbud av regional yrkesinriktad vuxenutbildning
Hur man inom ramen för en överenskommelse löser detta kan variera. Avsikten är att skapa förutsättningar för kommunerna att kunna tillgodose kompetensbehoven hos arbetsgivarna i hela sitt samverkansområde, samlat inom ramen för de lokala jobbspår som ingår i överenskommelsen. Förutsättningarna att sätta samman jobbspår som möter arbetsgivares behov av kompetens och effektivt rustar arbetssökande förbättras om kommunerna samverkar om de utbildningar som kan vara aktuella.
Ett vidare syfte med att beskriva hur man tillgängliggör ett utbud av regional yrkesinriktad vuxenutbildning är att förbättra möjligheterna att nyttja ”hela verktygslådan” och därmed effektivare rustning och matchning inom ramen för samverkan.
Det gemensamma utbudet bör vara tillgängligt för arbetssökande, oavsett bostadsort i det aktuella området, genom att de ges möjlighet att delta i alla jobbspåren och därmed i yrkesvux. Hur ett gemensamt rekryteringsförfarande av deltagare/elever från samtliga kommuner till de yrkesvuxutbildningar som används inom de lokala jobbspåren kan möjliggöras bör beskrivas i överenskommelsen.
En utgångspunkt för Duas krav på samverkan mellan minst tre kommuner är förordningen om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning. I denna ställs krav på att minst tre kommuner ska samverka om planering och genomförande av utbildningen, i syfte att öka utbildningsutbudet för enskilda och tillgodose behoven på hela arbetsmarknaden i de samverkande kommunerna. Hur kommunerna valt att tolka kravet på samverkan varierar över landet. Det gör därmed också omfattningen av samverkan. I en del samverkansområden handlar det enbart om en gemensam ansökan om statsbidrag varefter medlen fördelas ut till varje enskild kommun. I andra samverkansområden finns beslutade samverkansavtal med fördelningsprinciper för gemensamt utbildningsutbud och fritt sök för invånarna i de kommuner som ingår i samverkansavtalet. Att samverkansområden kan erbjuda ett gemensamt utbildningsutbud ser Dua som en viktig grund för att yrkesvux ska möta arbetsgivares och individers behov, inte bara genom lokala jobbspår.
Unga som inte fullföljt gymnasiet
Unga som inte påbörjar gymnasiet, hoppar av eller inte fullföljer en gymnasieutbildning löper stor risk för återkommande arbetslöshet. Sedan 2015 har samverkan om unga utvecklats mycket men fortfarande fullföljer många unga inte gymnasiet. Här kan t.ex. en tydlig koppling till ett yrke eller en bransch på språkintroduktionsprogram leda vidare till ett lokalt jobbspår och/eller yrkespaket inom vuxenutbildningen.
Samverkan om unga som saknar en gymnasieutbildning, de som omfattas av kommunens aktivitetsansvar (och inte arbetar eller studerar) och unga i åldern 20–25 år som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen behöver utvecklas. Arbetsförmedlingen ska när det gäller unga med funktionshinder särskilt samverka med skolan för att underlätta övergången från skola till arbetsliv, även detta är ett område där stora behov kvarstår.
Skolverket
MUCF
- Samordna kommunens arbete om unga som varken arbetar eller studerar
MUCF har regeringens uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med unga som varken arbetar eller studerar (uvas). En viktig del i detta uppdrag är att tillsammans med kommuner genomföra workshops. MUCF utgår från ungdomsperspektivet och den kunskap MUCF har specifikt om unga som varken arbetar eller studerar.
kontakta uvas@mucf.se eller läs mer på mucf.se/uvas
SKR (Sveriges kommuner och regioner)
- Utvecklingsprogram med fokus på förebyggande arbete
För att stötta lokal och regional utveckling erbjuder SKR ett utvecklingsprogram med fokus på förebyggande arbete för huvudmän och deras verksamheter. Deltagarna får ta del av kunskap och ges stöd i att utveckla den egna verksamheten.
Arbeta med ett jämställdhets- och ungdomsperspektiv
Forskning och utredning har visat att de insatser som kvinnor och män får kan skilja sig åt – mer än vad som kan anses skäligt kopplat till skillnader i utbildningsnivå mm. Det är därför viktigt att samverkan bedrivs med ett jämställdhetsperspektiv, t.ex. genom att analysera deltagarsammansättningen och resultat utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Arbetsförmedlingen har ett ansvar att öka mångfalden och motverka diskrimineringen i arbetslivet. Statistik ger en bild av t.ex. fördelningen på arbetsmarknaden, hur många kvinnor eller män som tar del av olika insatser, och resultat för kvinnor och män, men svarar inte på frågor om varför det kan skilja sig åt. Samverkan bör bidra till en ökad likvärdighet och minskad könssegergering.
Kartläggningen av de individer som ska omfattas av överenskommelsen utgår från underlag från flera aktörer. Dessa kartläggningar bör göras återkommande – för att klargöra omfattningen av behovet av stöd hos dem som omfattas av överenskommelsen. Statistik ger oss en bild av till exempel hur många unga som saknar gymnasieutbildning, men svarar inte på individers behov av stöd för en etablering i arbetslivet.
Jämställ.nu
- Fakta om jämställdhet, praktiska exempel och konkreta verktyg för jämställdhetsarbete
Portalen Jämställ.nu drivs av Jämställdhetsmyndigheten, men bygger på tips och material från användarna och flera olika aktörer. I Jämställ.nu:s referensgrupp ingår länsstyrelserna, Svenska ESF-rådet, Vinnova och Sveriges Kommuner och Landsting.
MUCF
- För och med unga – handledning för att integrera ett ungdomsperspektiv
MUCF har tagit fram en handbok för kommuner, landsting och regioner som vill utveckla sitt arbete med ett ungdomsperspektiv.
Barnombudsmannen
- Kunskapslyftet Barnrätt i praktiken
Under 2017–2019 har Barnombudsmannen i uppdrag av regeringen att stödja kommuner, regioner och särskilt berörda myndigheter med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter utifrån barnkonventionen. Satsningen kallas för Barnrätt i praktiken. Barnombudsmannen erbjuder en serie webbseminarier under 2018 och 2019.
Barnombudsmannen arbetar för närvarande med ett metodstöd för utvecklingsarbete i förvaltningen. Det är ett digitalt verktyg som kommer att kunna användas av organisationer som vill ta ett helhetsgrepp över barnrättsarbetet.
Webbutbildningen i barnkonventionen hittar du här
Kontakt för myndigheter: kunskapslyft@barnombudsmannen.se Kontakt för kommuner och regioner: kenneth.ljung@barnombudsmannen.se
Relaterade filer
- Handledning för att utveckla samverkan (pdf, 1.9 MB)
Kontakta oss avseende organisering av samverkan
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.