- Moa Lärcentrum (pdf, 333.72 KB)
- Lära - Kom igång inom LSS (pdf, 2.38 MB)
- Lära - Kom igång inom äldreomsorgen (pdf, 1.05 MB)
- Medlearn - informationsblad (pdf, 166.07 KB)
Du är här
Exempel på utbildningar i korta jobbspår
Dua har utlyst statsbidrag för korta jobbspår, innehållande huvudsakligen utbildning. Som inspiration till detta arbete samlar och sprider Dua exempel på olika typer av korta utbildningar som kan utgöra del av ett kort jobbspår som leder till anställning.
Till följd av konsekvenserna på arbetsmarknaden av coronavirusets spridning, främjar Dua genom statsbidrag (2020:2) genomförande av korta jobbspår. Korta jobbspår syftar till att tillgodose tillfälliga behov av arbetskraft inom vård, omsorg, gröna näringar eller andra branscher med stora tillfälliga arbetskraftbehov och består i huvudsak av utbildning under maxmalt två veckor.
Här samlar vi exempel på korta utbildningar som tagits fram av olika offentliga aktörer eller som finns på marknaden, med förhoppningen att de kan användas i ökad omfattning eller inspirera till nya initiativ. Respektive aktör ansvarar själva för utbildningarnas innehåll och utformning. I vissa fall kan utbildningarna vara förknippade med kostnader.
Dua söker fler exempel på korta utbildningar och korta jobbspår. Om du har tips, skicka en beskrivning av hur jobbspåret/utbildningen är utformad till Dua via mail till info@dua.se.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har tagit fram ett introduktionspaket för personer som ska arbeta med äldre personer och personer med funktionsnedsättning i socialtjänstens verksamheter. Introduktionspaketet riktar sig till både ny personal utan tidigare erfarenhet och till personal som tidigare arbetat inom vård och omsorg.
Introduktionspaketet innehåller information om socialtjänstens uppdrag och ansvar, de regler som gäller inom området, de särskilda behov som äldre personer och personer med funktionsnedsättning kan ha samt hur dessa behov kan tillgodoses genom insatser av god kvalitet i de olika verksamheterna.
Läs mer på Socialstyrelsens hemsida.
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har i samarbete med sina utbildningsleverantörer tagit fram korta utbildningar till servicevärd inom vård och omsorg och för trädgårdsodling och skogsvård.
Ulrica Madesten på Arbetsförmedlingen är nationell ingång och kan lotsa vidare till lämplig person i respektive region.
ulrica.madesten@arbetsformedlingen.se
Läs mer om den korta utbildningen i trädgårdsodling
Göteborgs stad och Moa lärcentrum
i Göteborg tar man vid Moa lärcentrum fram en utbildning på en vecka för att utbilda personal som ska kunna stötta upp inom sjukvård och äldreomsorg. De ska efter genomförd utbildning kunna bistå ordinarie vårdpersonal med diverse arbetsuppgifter som underlättar den ordinarie personalens arbete med patienter. Utbildningen ges som en orienteringskurs.
Efter genomförd utbildning erhåller deltagaren ett intyg där kursinnehåll finns med. Samtliga delar av utbildningen finns med i kurser hämtade ur det nationella yrkespaketet Vårdbiträde, vilket gör att deltagarna vid senare tillfälle har möjlighet att validera delar av kurser och därmed snabbare nå en utbildning till vårdbiträde eller undersköterska.
Kontaktpersoner
Göteborgs stad
Anders Johansson
anders.per.johansson@arbvux.goteborg.se
Moa Lärcentrum
Jens Porsgaard
jens.porsgaard@moa-larcentrum.se
Beredskapslyftet
Beredskapslyftet mobiliserar tillgänglig arbetskraft för att tillfälligt gå in och stötta arbetsgivare och branscher som behöver personal under coronakrisen. Jobbspår med inriktning skola, vård och omsorg och skogsindustri har tagits fram. I samarbete med olika utbildningsaktörer har korta utbildningar tagits fram. Exempelvis har Sophiahemmets Högskola tagit fram en intensivutbildning med inriktning vård och omsorg.
Utbildningarna består främst av teoretiska delar men det finns även praktiska moment som ska genomföras för att få godkänt, vilket gör ett nära samarbete med anställande arbetsgivare viktigt. Utbildningarna pågår under tre dagar och sker främst digitalt.
Lära
Lära är ett utbildningsföretag med fokus på utbildning och kompetenshöjande insatser inom socialt arbete, omsorg, skola och behandling. Lära är en del av koncernen Ambea som bland annat bedriver verksamheter inom äldreomsorg, LSS, individ och familj och skola.
Med anledning av de behov som uppstått av spridningen av covid-19 har Lära tagit fram ett antal kortare virtuella utbildningar inom de utbildningar de i vanliga fall erbjuder. Lära har även tredagars introduktionsutbildning med inriktning äldreomsorg och LSS. Utbildningen är tänkt att genomföras under två veckor men det går bra att göra det på kortare tid, en vecka eller tre dagar. Samarbetar idag med flera företag, exempelvis Scandic och SAS, för att rekrytera och utbilda personal till vårdföretaget Vardaga.
- Film om utbildningen
- Kom igång inom äldreomsorgen (länk till pdf)
- Kom igång inom LSS (länk till pdf)
- Introduktionsutbildning- Kom igång inom LSS
- Introduktionsutbildning – Kom igång med vård och omsorg
Kontaktperson
Malin Lampén
Utbildningschef Lära
+46 72 381 20 59
malin.lampen@ambea.se
Intensivutbildning i vårdnära service från Medlearn
Utbildningsföretaget Medlearn har tagit fram en tre-dagars intensivutbildning som ger förutsättningar för att jobba som extraresurs inom vård och omsorg och avlasta befintlig personal. Deltagaren lär om bemötande, hygien och säkerhet. Utbildningen sker via digitala verktyg och det krävs inga förkunskaper eller tidigare erfarenhet av vårdyrket.
Medlearn har även andra digitala utbildningar som skulle kunna användas för korta jobbspår.
Kontaktperson
Lisa Gustafsson
08-39 92 24
kunskap@medlearn.se
Relaterade filer
Relaterade artiklar
-
Statsbidrag (2020:2) för korta jobbspår
Konsekvenserna på arbetsmarknaden av coronavirusets spridning är dramatiska. Mot den bakgrunden utlyser Dua nu statsbidrag (2020:2) för korta jobbspår innehållande i huvudsak utbildningsinsatser,...
Kontakta oss avseende
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.