-
Vilken roll har Dua i samverkan?
Dua ska främja statlig och kommunal samverkan och utveckling av nya samverkansformer. Det gör vi bland annat genom att
- främja dialog mellan - och föra dialog med - enskilda kommuner, SKL, arbetsmarknadens parter, myndigheter och andra relevanta regionala aktörer
- samla och sprida kunskap och exempel om insatser och samverkansformer
- identifiera och motverka hinder och andra problem och brister i samverkan mellan staten och kommunerna vid genomförandet av arbetsmarknadspolitiken
- i arbetet särskilt uppmärksamma vikten av jämställdhet i arbetslivet och beakta möjligheterna att motverka könsuppdelning på arbetsmarknaden.
Duas roll och uppdrag framgår av:
- Kommittédirektivet Dir 2014:157,
- tilläggsdirektivet Dir 2015:68,
- Tilläggsdirektivet Dir 2017:20,
- Tilläggsdirektiv Dir 2018:39.
Dessutom regleras vår verksamhet av förordning (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända .
Läs mer under Delegationens uppdrag.
-
Hur tillgängliggör man ett gemensamt utbud av regional yrkesinriktad vuxenutbildning?
Vi ger handledning kring denna fråga under länken Organisering av samverkan.


Du är här
Stöd för samverkan
De lokala överenskommelserna syftar till att genom samverkan förbättra kompetensförsörjningen och påskynda individers etablering i arbetslivet. Överenskommelserna omfattar individer som för sin etablering bedöms ha behov av stöd och insatser från både kommuner och Arbetsförmedlingen.
I dag har majoriteten av Sveriges kommuner lokala överenskommelser om samverkan med Arbetsförmedlingen, om unga och om nyanlända och ibland om andra arbetslösa med liknande behov. Samverkan framåt bör bygga på en samlad överenskommelse.
Syftet med överenskommelserna är att förbättra kompetensförsörjningen och påskynda individers etablering i arbetslivet. De ska utgöra ett stöd i det konkreta arbetet på lokal nivå för såväl kommuner som Arbetsförmedlingen. Att utarbeta en överenskommelse mellan kommuner och Arbetsförmedlingen är ett processinriktat arbete som behöver ske gemensamt. Kartläggningar av behoven hos individer och kompetensförsörjningsbehovet lokalt/regionalt behöver göras. Överenskommelser ska som huvudregel tecknas mellan minst tre kommuner tillsammans och Arbetsförmedlingen.
På den här sidan hittar du olika former av stöd i utformandet och uppföljningen av överenskommelserna.
Stödmaterial att ladda ner

Handledning
Mallar
Mall för överenskommelse
Mall för lokala jobbspår
Mall för uppföljning av lokala jobbspår
Organisering av samverkan
Framgångsfaktorer för en väl fungerande samverkan är att det finns en gemensam mål- och problembild och en samsyn om syftet med samverkan och om hur den ska organiseras och styras.
Läs mer om organisering av samverkan
Kartläggning och analys
Kartläggningar ska göras av kompetensförsörjningsbehoven och av målgruppen. Analysen ger en heltäckande och gemensam bild av kompetensförsörjningsbehovet, och blir tillsammans med kartläggningen av målgruppen grunden för samverkan.
Läs mer om kartläggning och analys
Lokala jobbspår
Lokala jobbspår ska säkra att arbetsgivarnas kompetensbehov tillgodoses samtidigt som de för individen ska innebära en effektiv väg till arbete. Jobbspåren tas fram med stöd i den kartläggning som görs lokalt.
Uppföljning
Uppföljning av den samverkan och de lokala mål som finns är en central punkt i överenskommelserna mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen. Dua och Arbetsförmedlingen följer upp samverkan på nationell nivå.
Läs mer om uppföljning av samverkan
Lokala exempel
Det finns gott om lokala exempel på hur samverkan kan organiseras, jobbspår skapas och utbildningsresurser koordineras. Här på hemsidan samlar löpande in fler exempel. Bidra gärna med egna exempel under #Duaeffekten.
Exempel på gemensamt utbud av yrkesvux
Exempel på befintliga lokala jobbspår
Överenskommelser publiceras under Din kommun