-
Varför är samverkan viktigt?
Samverkan gynnar den arbetslöse. Kontaktvägarna blir tydligare och det stöd som erbjuds blir mer relevant när de offentliga verksamheterna sätter den arbetslösa individen i fokus. Individen ska inte behöva skickas runt mellan olika myndigheter.
Samverkan mellan kommuner och ansvariga myndigheter är en förutsättning för att den nationella arbetsmarknadspolitiken ska ge goda resultat. Samverkan kring ungdomar var första steget i detta arbete. Sedan 2017 arbetar vi även med att främja fördjupad samverkan om nyanländas etablering.
Läs mer under Samverkan om unga.
Läs mer under Samverkan om nyanlända.
-
Vilken roll har Dua i samverkan?
Dua ska främja statlig och kommunal samverkan och utveckling av nya samverkansformer. Det gör vi bland annat genom att
- främja dialog mellan - och föra dialog med - enskilda kommuner, SKL, arbetsmarknadens parter, myndigheter och andra relevanta regionala aktörer
- samla och sprida kunskap och exempel om insatser och samverkansformer
- identifiera och motverka hinder och andra problem och brister i samverkan mellan staten och kommunerna vid genomförandet av arbetsmarknadspolitiken
- i arbetet särskilt uppmärksamma vikten av jämställdhet i arbetslivet och beakta möjligheterna att motverka könsuppdelning på arbetsmarknaden.
Duas roll och uppdrag framgår av:
Dessutom regleras vår verksamhet av förordning (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända .
Läs mer under Delegationens uppdrag.
Du är här


Stöd för samverkan
Vi stödjer kommuner och Arbetsförmedlingen i arbetet att utveckla samverkan kring ungas och nyanländas etablering. Vårt mål är att samverkan ska bidra till att ingen ung ska behöva vara utan arbete eller studier mer än 90 dagar och att långsiktigt korta etableringstiden på arbetsmarknaden för nyanlända till 2 år.
Den samverkan som utvecklas med stöd av Dua sker i första hand mellan kommunen och Arbetsförmedlingen. Även fackliga parter, andra lokala regionala eller statliga organisationer eller arbetsgivare kan ingå i samverkan.

287 kommuner samverkar med AF om unga
I så gott som samtliga kommuner finns Dua-överenskommelser om samverkan rörande unga. Överenskommelserna beskriver hur det gemensamma arbetet rörande unga 16-24 år som varken arbetar eller studerar ska organiseras och bedrivas.

Fördjupad samverkan om nyanländas etablering
Dua främjar också fördjupad samverkan för nyanländas etablering i arbetslivet. Duas modell bygger bl.a. på att lokala jobbspår utvecklas i samarbete med arbetsgivare.
Överenskommelser publiceras under Din kommun.