Du är här
Statsbidrag (2018:1) för erfarenhetsutbyte och lärande
Senast uppdaterad:
2018-11-27
Denna utlysning avser statsbidrag för att stimulera erfarenhetsutbyte och lärande mellan berörda parter i den lokala samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten och effektivisera nyanländas etablering.
Dua har uppdraget att fördela statsbidrag till kommuner för främjande av samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten och effektivisera nyanländas etablering i arbetslivet.
Inom ramen för sitt övergripande uppdrag ska Dua
- främja en dialog mellan olika aktörer som Arbetsförmedlingen, enskilda kommuner, arbetsmarknadens parter på det kommunala och landstingskommunala området, övriga centrala parter på arbetsmarknaden, övriga myndigheter, regionala aktörer och andra om hur arbetsmarknadspolitiska insatser för unga och nyanlända kan utvecklas och effektiviseras på lokal nivå
- inom det arbetsmarknadspolitiska området samla och sprida kunskap och goda exempel om insatser och samverkansformer i arbetet mot ungdomsarbetslöshet och för nyanländas etablering.
Dua utlyser därför statsbidrag för att stimulera erfarenhetsutbyte och lärande mellan berörda parter i den lokala samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten och effektivisera nyanländas etablering. Dua fördelar statsbidrag till kommuner i enlighet med förordningen (2015:502).
Vem kan söka?
Bidraget kan sökas av kommuner som med Arbetsförmedlingen har ingått en lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten och/eller en fördjupad samverkan om nyanländas etablering.
Ansökan ska vara utarbetad i samverkan med Arbetsförmedlingen. Statsbidrag kan endast utbetalas till kommuner.
För vad kan bidrag sökas?
Det övergripande syftet med statsbidraget är att främja dialog mellan olika aktörer samt utbyte av kunskap och erfarenheter av hur samverkan kan bedrivas med utgångspunkt i lokala kompetensförsörjningsbehov eller arbetssökandes behov.
Statsbidrag kan sökas för att genomföra möten, workshops, studiebesök m.m. inom Sverige.
Statsbidraget kan sökas för kommunens kostnader för resor och boende samt för lokaler, föreläsare och liknande. Observera att bidrag inte kan sökas för finansiering av deltagande vid konferenser.
Medel beviljas inte för Arbetsförmedlingens deltagande då myndigheten förväntas stå för de egna kostnaderna i samband med samverkansarbetet.
Ansökningar som avser aktiviteter som involverar fler aktörer än kommun och Arbetsförmedlingen - vilka ska vara delaktiga - kommer att prioriteras. Olika delar av kommunen bör vidare medverka (t.ex. personalenhet, näringslivsenhet, vuxenutbildning, socialtjänst, arbetsmarknadsenhet och skolan).
Vilka belopp kan sökas?
Varje kommun kan ansöka om maximalt 50 000 kronor. Observera att en kommun kan ansöka om mindre summor vid flera olika tillfällen, så länge den totala summan inte överstiger 50 000 kronor.
Hur ska ansökan utformas?
Ansökan görs i särskilt formulär som finns tillgängligt via länk längre ner på sidan.
Ansökan ska innehålla en beskrivning av aktiviteten, vilka aktörer som planeras medverka, en tidsplan för den aktivitet för vilken statsbidrag söks samt en budget, nedbruten på relevanta kostnadsposter.
Om medverkan av något slag från Dua önskas inom ramen för planerad aktivitet, ska det framgå (jfr. nedan under ”Övrig information”).
När måste ansökan senast lämnas in?
Ansökan ska senast inkommit till Dua den 30 november 2018.
Inkomna ansökningar hanteras löpande då de kommer in. Handläggningstiden beräknas i normalfallet till högst tre veckor.
Redovisning av stöd
Senast två månader efter genomförd aktivitet ska användningen av beviljade medel redovisas. Redovisningen ska också innehålla en beskrivning av aktiviteten samt vad den resulterat i.
Övrig information
Dua bidrar gärna med kunskap och kompetens, utifrån typ av aktivitet och behov. Det kan handla om t.ex. medverkan i en aktivitet eller om dialog inför arrangerande av aktiviteten.
Statsbidrag får inte användas för att utföra uppgifter som kommunen enligt lag eller förordning är skyldig att utföra (se SFS 2015:502).