- Ladda ner informationstext i PDF-format (pdf, 72.42 KB)

Du är här
Statsbidrag 2016:2 för samverkansprojekt avseende unga arbetslösa
Fram till 23 juni 2016 hade kommuner, tillsammans med Arbetsförmedlingen, möjlighet att göra en intresseanmälan för att driva projekt med ekonomiskt stöd av Dua. Utlysningen om att ansöka om medel för utveckling av nyskapande metoder och arbetssätt i syfte att fördjupa och bredda samverkan rörane unga arbetslösa är endast öppen för de kommuner som valts ut av Dua.
Dua har i uppdrag att fördela statsbidrag till kommuner för samverkansinsatser för att minska ungdomsarbetslösheten. Uppdraget regleras i förordningen (2015:502) om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten.
Dua avser att i september 2016 utlysa medel för projekt för utveckling av nyskapande metoder och arbetssätt i syfte att fördjupa och bredda samverkan kring unga arbetslösa.
Som ett första steg erbjuds kommuner att, tillsammans med Arbetsförmedlingen, lämna in intresseanmälningar för att driva projekt med ekonomiskt stöd av Dua. På basis av dessa intresseanmälningar, som ska vara Dua tillhanda senast den 23 juni 2016, kommer Dua att välja ut ett antal kommuner vilka kommer att kunna ansöka om statsbidrag. Utlysningen av medel kommer endast att vara öppen för dessa kommuner.
Utlysningens inriktning
Utlysningen av medel avser projekt för utveckling av nyskapande metoder och arbetssätt i syfte att fördjupa och bredda samverkan rörande unga arbetslösa. Projektet kan pågå i upp till två år, 2017-2018. Projekt ska avse något av följande fyra tematiska områden:
1. Arbetsgivares kompetensförsörjningsbehov (hos såväl det privata näringslivet som kommun, landsting och statliga myndigheter).
2. Rustning av unga i syfte att få till stånd bättre matchning.
3. Nyanlända ungas etablering på arbetsmarknaden.
4. Etableringen på arbetsmarknaden för unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Jämställdhets- och ungdomsperspektivet ska beaktas.
Projekt ska vara utarbetade i nära samverkan med Arbetsförmedlingen, och politiskt förankrade inom kommunen. Delegationen ser gärna projekt som omfattar fler än en kommun.
Vem kan göra en intresseanmälan?
Intresseanmälan kan göras av kommuner som med Arbetsförmedlingen har ingått en lokal överenskommelse om samverkan mot ungdomsarbetslöshet. Intresseanmälan ska vara avstämd med Arbetsförmedlingen.
En intresseanmälan kan göras av en eller flera kommuner tillsammans och bör - där så är möjligt - involvera andra parter utöver Arbetsförmedlingen, exempelvis folkhögskola, studieförbund, idrottsföreningar, samordningsförbund m.fl.
Utbetalning av medel kan endast göras till kommuner.
Vad ska intresseanmälan innehålla?
En intresseanmälan för att driva ett projekt med den inriktning som utlysningen avser, ska innehålla en kort beskrivning av projektet.
Av beskrivningen ska framgå:
- Vilket av de fyra tematiska områdena som projektet huvudsakligen avser.
- Utgångsläget; hur ser situationen på området ut i dag, hur arbetar man?
- Projektets närmare utformning. Vilka nya metoder eller arbetssätt ska prövas? På vad sätt är projektet nyskapande?
- Vilka resultat man vill uppnå genom projektet.
-
De uppskattade kostnaderna för projektet.
När måste intresseanmälan senast lämnas in?
En intresseanmälan ska ha inkommit till Dua senast den 23 juni 2016. Intresseanmälan ska göras i särskilt formulär som finns tillgängligt här (ej längre tillgängligt)
Nästa steg - delegationens urval och möjlighet att ansöka om statsbidrag
Av inkomna intresseanmälningar kommer Dua att välja ut ett antal till en nästa omgång. Urvalet kommer att göras med utgångspunkt i en bedömning av
-
projektens nyskapande potential (med nyskapande avses för den aktuella kommunen och Arbetsförmedlingen nya sätt att arbeta gemensamt),
-
hur väl projektet är fokuserat på det tematiska område som anges i intresseanmälan,
-
hur tydligt det framgår att projektet kommer att bedrivas i samverkan med Arbetsförmedlingen,
-
i vilken mån de olika verksamheter inom kommunen som berörs är involverade,
-
projektets kostnader i relation till både vilka resultat som kan förväntas och till kommunens/kommunernas storlek och förutsättningar i övrigt.
Dua kommer vid urvalet också att väga in intresset av
-
att det kommer till stånd projekt på utlysningens samtliga fyra tematiska områden och projekt som innebär utveckling av olika typer av arbetssätt och metoder,
-
att både små och stora kommuner finns representerade som projektägare och att de projekt som slutligen genomförs har en geografisk spridning över landet, samt
-
att det kommer till stånd projekt som innefattar samverkan mellan två eller flera kommuner, men också inkluderar fler samverkansparter.
Besked om vilka intresseanmälningar/kommuner som valts ut lämnas senast den 1 september 2016. Endast dessa kommuner kommer att ges möjlighet att ansöka om statsbidrag. Fördjupad information om förutsättningarna för att beviljas statsbidrag kommer då att lämnas. I ansökan kommer berörda kommuner att få möjlighet att utveckla sina projektbeskrivningar och redovisa en mer detaljerad budget.
Sista datum för att ansöka om statsbidrag är den 7 oktober 2016.
Länk till ansökningsformulär finns i det beslutsmeddelande som skickat till kommuner som inbjudits att ansöka om medel.
Bidrag från Dua får inte användas för att utföra uppgifter som kommunen enligt lag eller förordning är skyldig att utföra. Bidrag får heller inte användas för verksamhet som en kommun tidigare beviljats finansiering av Dua för. Det innebär att en kommun som tidigare beviljats medel av Dua för samverkansinsatser i en förnyad ansökan behöver tydliggöra att ansökan avser medel för andra eller ytterligare samverkansinsatser.
Det är också viktigt att understryka att de medel Dua fördelar till kommuner inte är ett reguljärt verksamhetsbidrag för att möjliggöra samverkan. Medlen syftar till att stödja och möjliggöra utveckling av det samverkansarbete som bedrivs.
Beslut om statsbidrag m.m.
Dua planerar att fatta beslut om inkomna ansökningar under november 2016. Beviljade medel utbetalas före årsskiftet. Dua:s beslut kan inte överklagas.
Beviljade medel ska förbrukas och projekten ska avslutas senast den 31 december 2018. En delrapport om den verksamhet som bedrivits och hur förbrukade medel dittills använts ska lämnas till Dua senast den 31 oktober 2017. Slutredovisning av projekten sker senast den 31 januari 2019. Närmare information om vad som gäller för redovisningen av beviljade medel anges i det beslutsmeddelande som kommunen får i samband med delegationens beslut.
Relaterade filer
Kontakta oss avseende denna utlysning
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.