Du är här
Medverkan i nätverk för fler och bättre lokala jobbspår
Dua utlyser statsbidrag för medverkan i nätverk för fler och bättre jobbspår
Dua har uppdraget att fördela statsbidrag till kommuner i syfte att främja samverkan föratt minska ungdomsarbetslösheten och effektivisera nyanländas etablering i arbetslivet. Uppdraget regleras i förordningen (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända.
Sedan 2018 följer Dua regelbundet upp de lokala jobbspår som drivs runt om i landet. Fler än tusen arbetsgivare och över tiotusen deltagare har funnits i jobbspåren under åren. I genomsnitt får varannan deltagare jobb efter jobbspår. Men det finns också jobbspår med betydligt bättre resultat där nästan alla får jobb efter fullföljt jobbspår. Dua bedriver sedan den 1 december 2020 utvecklingsprojektet Jobbspår i samverkan, Spårsam. Projektets syfte är att underlätta tillkomsten av fler lokala jobbspår och förbättra resultaten genom att tydliggöra och utveckla arbetssätt möjliga att använda i det lokala samverkansarbetet i hela landet.
Under 2020 har antalet jobbspår sjunkit, inte minst på grund av att förutsättningarna på arbetsmarknaden har förändrats. Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på arbetskraft inom flera sektorer kommer att stiga under hösten 2020 och Dua bedömer därför att det bör finnas förutsättningar för att fler lokala jobbspår kan starta. Med stöd i de kunskaper som kommer från Spårsam bör även kvaliteten kunna öka och resultaten förbättras. Dua planerar att under hösten sprida de arbetssätt som utvecklas inom projektet.
Utlysningens syfte
Mot bakgrund av ovanstående utlyser Dua statsbidrag (2021:02) som ger ansvariga eller samordnare för lokala jobbspår i kommuner möjlighet att medverka i nätverk för stöd och utveckling i arbetet med lokala jobbspår. Nätverket syftar till att underlätta tillkomsten av lokala jobbspår och förbättra resultaten i dessa genom ny kunskap och erfarenhetsutbyte. Ett eller flera nätverk planeras utifrån intresset att medverka hos kommuner och arbetsförmedlingskontor.
Vid träffarna kommer lärdomar från projektet Spårsam att delges. Spårsam utvecklar arbetssätt inom fyra olika teman; att säkerställa arbetsgivares delaktighet, att rekrytera deltagare, att kombinera insatser och att koordinera jobbspår. Exempel kommer att delges från lokala jobbspår med goda resultat och bra genomströmning, men det är även tänkt att alla deltagare utifrån egna erfarenheter bidrar aktivt för att utveckla jobbspåren.
Målet är att kompetensförsörjningen ska förbättras och att fler ska komma i arbete genom att fler och bättre lokala jobbspår kan komma till stånd.
Vem kan söka?
Medel kan sökas av kommuner som med Arbetsförmedlingen har en gällande överenskommelse om samverkan. Ansökan ska vara utarbetad tillsammans med Arbetsförmedlingen och förankrad med berörd chef inom Arbetsförmedlingen. Kommuner som medverkar i projektet Spårsam kan ej söka.
En förutsättning är att kommunen och Arbetsförmedlingen avser starta minst två nya lokala jobbspår senast 15 september 2021. Med nya lokala jobbspår avses att de inte redovisats som pågående i den senaste enkäten avseende lokala jobbspår. En förutsättning är även att man svarat på den senaste enkäten avseende lokala jobbspår.
I ansökan ska beskrivas vilken bransch, arbetsgivare och yrke som jobbspåren avser samt målgrupp för jobbspåret.
För vad kan bidrag sökas?
Statsbidrag kan sökas för kostnader som uppstår till följd av deltagande i nätverket under hösten 2021.
Medverkan innebär att tillsammans med Arbetsförmedlingen aktivt delta och bidra i nätverket, genom underlag och genom att delge sina erfarenheter samt för uppföljning och redovisning av de lokala jobbspår som ingår i denna statsbidragsansökan.
Deltagarna i nätverket bör ha god kännedom och kunskap om jobbspår.
När måste ansökan senast lämnas in?
En ansökan om bidrag måste ha inkommit till Dua senast den 18 juni 2021. Ansökningar handläggs löpande eftersom de kommer in till Dua. Beslut om statsbidrag fattas löpande av statsbidragsutskottet. Statsbidrag beviljas i mån av tillgängliga medel.
Hur mycket medel kan sökas?
Varje kommun som avser starta två nya lokala jobbspår, senast 15 september 2021 kan söka upp till 70 000 kronor.
För varje tillkommande jobbspår kan ytterligare 10 000 kr sökas.
Övrig information
När ansökningstiden är slut kommer Dua delge information om nätverksstart och medverkande kommuner i respektive nätverk.
Beviljade medel får användas under 2021. Dua återkommer om vad som gäller för redovisning av beviljade medel.
Kontakta oss avseende utlysningen
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.