Du är här
Förnya och förstärk samverkan om unga som riskerar långtidsarbetslöshet
Dua utlyser statsbidrag för att förnya och förstärka samverkan för de unga som riskerar långtidsarbetslöshet.
Dua har i uppdrag att fördela statsbidrag till kommuner. Uppdraget regleras i förordningen (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända.
Konsekvenserna på arbetsmarknaden av coronavirusets spridning är dramatiska. I januari i år var långtidsarbetslösheten för unga 68 procent högre än motsvarande tid förra året enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik (2021–01). Till följd av dels effekterna för specifika branscher, dels den arbetsrättsliga principen om sist-in-först-ut, slår krisen särskilt hårt mot nyetablerade på arbetsmarknaden, dvs. många unga och nyanlända unga.
Arbetsförmedlingen har i regleringsbrevet för 2021 fått i uppdrag att redovisa hur de arbetar för att öka övergångarna bland ungdomar utan avslutad gymnasieutbildning till studier eller studiemotiverande insatser. I detta ingår även att redovisa hur Arbetsförmedlingen säkerställer samverkan med kommunerna och andra relevanta aktörer gällande den här målgruppen.
Mot den bakgrunden utlyser nu Dua statsbidrag för att förnya och förstärka samverkan för de unga som riskerar långtidsarbetslöshet.
Vem kan söka?
Bidraget kan sökas av kommuner som med Arbetsförmedlingen har en gällande överenskommelse om samverkan.
För vad kan bidrag sökas?
Bidrag kan sökas för att förnya och förstärka samverkan om unga som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen eller riskerar långtidsarbetslöshet.
Bidrag kan endast sökas för verksamhet som är kopplad till planerad eller pågående verksamhet i den lokala överenskommelsen om samverkan.
Beviljade medel får inte användas för att utföra uppgifter som kommunen enligt lag eller förordning är skyldig att utföra.
Hur mycket kan sökas?
Maximalt 300 000 kronor kan beviljas per kommun. Ansökan görs i konkurrens. Beviljade medel ska användas senast den 15 november.
Vad ska ansökan innehålla?
- En beskrivning av den verksamhet som ska bedrivas och vad bidraget avses användas till.
- En beskrivning av vad som avses uppnås med den verksamhet som medel söks för.
- En beskrivning av hur den verksamhet som medel söks för är kopplad till gällande lokal överenskommelse och är tänkt att förnya och förstärka befintlig verksamhet.
- En beskrivning av hur berörda verksamheter inom kommunen samt Arbetsförmedlingen är involverade.
- En budget för den verksamhet för vilken bidrag söks.
Ansökan ska göras i särskilt formulär som finns tillgängligt på Duas hemsida.
Kommuner kan ansöka enskilt eller gemensamt med en eller flera andra kommuner. Utbetalning av medel sker dock endast till en, administrativt samordnande, kommun. Ansökan ska vara utarbetad tillsammans med Arbetsförmedlingen.
När ska ansökan senast lämnas in?
En ansökan om bidrag ska ha inkommit till Dua senast den 15 mars 2021.
Övrig information
Dua avser att fatta beslut om inkomna ansökningar snarast möjligt, för utbetalning av beviljade medel i början av april. Duas beslut kan inte överklagas.
En redovisning av den verksamhet som har bedrivits och vilka resultat som har uppnåtts ska lämnas till Dua senast den 30 november 2021. Närmare information om vad som gäller för redovisningen av beviljade medel anges i det beslutsmeddelande som kommunen får i samband med delegationens beslut.
Kontakta oss avseende denna statsbidragsutlysning
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.