

Du är här
Delegationens uppdrag
Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) ska främja samverkan mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen samt utveckling av nya samverkansformer. Delegationen ska också hålla sig informerad om det pågående arbetet med reformeringen av Arbetsförmedlingen och löpande vid behov anpassa verksamheten på ett sådant sätt att den syftar till att skapa goda förutsättningar för samverkan efter det att de huvudsakliga regeländringarna i samband med reformeringen har trätt i kraft.
Syftet är att bidra till minskad ungdomsarbetslöshet och effektivisering av nyanländas etablering i arbetslivet.
I Duas uppdrag ingår att föra dialog med, och främja dialog mellan: enskilda kommuner, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), arbetsmarknadens parter på det kommunala och landstingskommunala området, övriga centrala parter på arbetsmarknaden, myndigheter, regionala aktörer samt andra om hur arbetsmarknadspolitiska insatser för unga och nyanlända kan utvecklas och effektiviseras på lokal nivå.
Det främsta verktyget för att främja samverkan är lokala överenskommelser mellan, i första hand, kommuner och Arbetsförmedlingen.
Dua ska även samla och sprida goda exempel på samverkansformer samt identifiera hinder, problem och brister i samverkan mellan stat och kommun vid genomförandet av arbetsmarknadspolitiken. I arbetet ska Dua särskilt uppmärksamma vikten av jämställdhet i arbetslivet och beakta möjligheterna att motverka en könsuppdelad arbetsmarknad.
Arbetet ska bedrivas i nära dialog med Arbetsförmedlingen. Målet är att nya arbetsformer som utvecklas till följd av delegationens arbete ska kunna integreras i Arbetsförmedlingens ordinarie verksamhet. Delegationen ska i arbetet också särskilt samråda med Svenska ESF-rådet.
Regeringen beslutade i september 2020 att utöka delegationens uppdrag på så sätt att delegationen inom ramen för uppdraget ska hålla sig informerad om det pågående arbetet med reformeringen av Arbetsförmedlingen. Delegationen ska också löpande vid behov anpassa verksamheten på ett sådant sätt att den syftar till att skapa goda förutsättningar för samverkan efter det att de huvudsakliga regeländringarna i samband med reformeringen har trätt i kraft.
Till delegationen har en referensgrupp knutits med företrädare för olika politiska partier.
Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2021.
Duas uppdrag regleras i fem direktiv som beslutats av regeringen (dir. 2014:157, 2015:68, 2017:20, 2018:39 och 2020:95).
Uppdraget att besluta om statsbidrag regleras närmare i förordningen (SFS 2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända.
Relaterad information
Utvalt innehåll
-
Uppdrag: Samverkan 2017
Delegationen för unga och nyanlända till arbete överlämnade den 28 februari 2017 delbetänkandet Uppdrag: Samverkan - Steg på vägen mot en fördjupad samverkan för unga arbetslösa (SOU 2017:19) till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. I betänkandet presenterar