Du är här
"Släpp på prestigen och våga tänka nytt"

Fotograf: Kristian Pohl
Så är vi då tillbaks efter sommarledigheten! Redo att tag i nya och spännande utmaningar. Här på Duas kansli har statsbidragsansökningarna strömmat in. Många blir det, eftersom så många som 286 kommuner har bestämt sig för att man vill samarbeta med Arbetsförmedlingen för att ge unga ökade chanser till studier och arbete. Vi är nöjda och glada så här långt!
Men nu gäller det! Ska samarbetet bli givande måste bägge parter vara beredda att bjuda till, släppa på prestigen och våga tänka i nya banor. Arbetsmarknadsministern har tydligt markerat att hon vill se nya, flexibla och individanpassade insatser för de arbetslösa ungdomarna. Jag hoppas därför att vi, i de överenskommelser som det just nu arbetas med, kommer att se många exempel på nytänkande och djärva grepp, men också vidareutveckling av sådant vi vet fungerar och ger resultat. Det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt utan snarare om att våga använda resurser annorlunda och inse att flera verksamheter i samverkan kan ge oväntade synergier.
Vi får många frågor hit till Dua om vad som gäller för ungdomarna och vi märker att man ibland i kommunerna har ett väldigt snävt perspektiv på det där vad det kostar att få unga i arbete. Det är väldigt angeläget för vissa att få täckning från staten krona för krona. Men, vilket vi uppmärksammat på alla våra träffar med kommunerna, arbetslösa ungdomar är inte gratis även om man inte erbjuder dem en enda insats för att komma i arbete. Alla socioekonomiska kalkyler visar att det är kommunerna som tjänar mest på att ungdomar ges möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Jag hoppas verkligen att ledningarna i våra kommuner är så kloka att de inser att det många gånger inte handlar om mer resurser utan om omfördelning av befintliga resurser!
Vi får många förfrågningar från kommuner om att komma ut på olika träffar som handlar om samverkan och överenskommelser. Och vi kommer gärna, så ofta vi hinner. Men vi vill att kommunerna går ihop och bjuder in gemensamt. Det är också viktigt att kommunernas olika verksamheter är med, glöm inte Näringslivsavdelningen eller HR-avdelningen t ex. Dessutom måste Arbetsförmedlingen också vara inbjuden. Då blir det bra möten och intressanta diskussioner!
Jag ser med spänning och förväntan fram emot att få ta del av resultaten av det gemensamma arbetet med överenskommelserna. En viktig inledning på en stabil och långsiktig samverkan!
Lil Ljunggren Lönnberg