Du är här
Låt korta jobbspår bli ingången för långsiktig rekrytering till vård och omsorg

Fotograf: Kristian Pohl
Genom regeringens aviserade satsning på ett Omsorgslyft finns goda förutsättningar för att klara den framtida kompetensförsörjningen inom vård och omsorg, men kommunerna bör redan nu rekrytera och locka nya medarbetare. Låt korta jobbspår bli ingången för långsiktig rekrytering till vård och omsorg.
Utbrottet av covid-19 har på ett smärtsamt sätt tydliggjort behovet av kontinuitet och kompetenshöjande insatser inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Regeringen har av den anledningen hörsammat Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) och Kommunals vädjan om extra satsningar på kompetensförsörjning i vård och äldreomsorg. Den 12 maj presenterade regeringen tillsammans med parterna Omsorgslyftet som ska förbättra förutsättningarna för dem som idag arbetar visstid inom äldreomsorgen genom att erbjuda vidareutbildning till vårdbiträde eller undersköterska, vilket i sin tur ska kvalificera för tillsvidareanställning på heltid. Satsningen väntas även bidra till att attrahera nya medarbetare till äldreomsorgen där arbetsgivarna ska ansvara för en bra introduktionsutbildning och en provanställning som samtidigt blir en ingång till fortsatt utbildning och tillsvidareanställning. Det är bra! Parterna räknar med att kommunerna ska kunna locka personer som blir eller redan är arbetslösa och även att flera män söker sig till sektorn. Men för att lyckas behöver budskapet nå de arbetssökande och kommunerna behöver redan nu påbörja processen med att rekrytera framtidens medarbetare.
Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) har under drygt fem år stöttat den lokala samverkan mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen. Genom att etablera lokala jobbspår med kedjor av insatser, framför allt utbildning, kan man möta arbetsgivares behov av arbetskraft. Jobbspåren är en effektiv väg till arbete för personer som står långt från arbetsmarknaden och ger arbetsgivare möjligheten att anställa individer med rätt kompetens. Lokala jobbspår har blivit en självklar rekryteringsväg för många kommuner.
Dua erbjuder just nu kommunerna att ansöka om statsbidrag för att genomföra korta jobbspår, med i huvudsak utbildningsinsatser. Syftet är främst att täcka de akuta rekryteringsbehov som uppstått i samband med utbrottet av covid-19. Ett trettiotal kommuner har redan tagit möjligheten att utbilda över 2 000 individer för ett tillfälligt arbete inom vård och omsorg. En sådan rekrytering underlättar även den långsiktiga kompetensförsörjningen om de tillfälligt anställda ges möjlighet till en fortsatt anställning och utbildning genom Omsorgslyftet.
Vi vill därför uppmana kommunerna att nu ta tillvara möjligheten att söka statsbidrag, etablera korta jobbspår och rekrytera sina framtida medarbetare i vård- och omsorg.
Lil Ljunggren Lönnberg
Ordförande i Dua
Kontakta oss avseende denna nyhet
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.