Du är här
Fyra kommuner i samverkan kring ungdomsarbetslösheten

I och med framtagandet av den lokala överenskommelsen mellan kommun och Arbetsförmedling, insåg fyra kommuner i sydöstra Skåne värdet av samverkan, även över kommungränserna. Det har lett fram till ett ESF-finansierat projekt där fyra navigatorsscentrum, ett i vardera kommun, arbetar tillsammans för att motverka ungdomsarbetslösheten.
I Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo arbetar nu Arbetsförmedling och kommun tillsammans för att sänka arbetslösheten hos ungdomar. En av vägarna dit är att ge ungdomarna i regionen en tydligare och mer effektiv kontakt med myndigheter och kommun. Detta ska ske genom samlokalisering och samverkan. Den 15 augusti öppnas portarna till fyra nya navigatorscentrum som tillsammans ska jobba att ge regionens ungdomar en bättre och snabbare etablering på arbetsmarknaden.
________________________________________________________________________________________
Så här svarar Johan Kohnke, arbetsmarknadsstrateg på Simrishamns kommun, på frågor om projektet:
Hur kommer det sig att ni valde att samverka över kommungränserna i arbetet med navigationscentrum?
Vi har sedan tidigare gemensamt suttit i diskussion i Syd Östra Skånes Samarbetskommitté, om att just samverka inom arbetsmarknadsfrågan. Efter att den första överenskommelsen undertecknats om samverkan mellan stat och kommun, juni 2015, påbörjades kartläggningen i alla kommuner. Det fanns en tanke om att göra en gemensam insats inom kartläggningen. Kartläggning utvecklades till att delvis bli ett gemensamt uppdrag för fyra SÖSK-kommuner Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo. En tjänsteman i varje kommun höll i den specifika kommunen. I samverkan kom vi fram till hur vi skulle få in ungdomsperspektivet i kartläggningen. Alla fyra kommuner anställde gemensamt vars 2 ungdomar som arbetade med en projektledare. Ungdomarna arbetade i två månader med kartläggningen och kunde lägga fram en kartläggning som kom ifrån ungdomarnas perspektiv.
Under arbetet med kartläggningen fattades övergripande beslut om att fortsätta med projektplanering tillsammans och en EU-koordinator kom med i arbetsgruppen.
Ett ESF-projektet skrevs fram snabbt och ansökan lämnades in 29/2. Beslut fattas av ESF fattar beslut i mitten av Juni, uppstart 15/8.
Är satsningen uppskattad från alla parter?
Vem skulle kunna säga något negativt om detta arbetet? Vi skall ju flytta ca 340 ungdomar från ett utanförskap till ett innanförskap i arbete eller studier. Samverkan med skola, arbetsförmedlingen och den kommunala arbetsmarknadsenheten kommer att utvecklas i projektet.
Hur ser ni till att ta till vara på ungdomarnas perspektiv i arbetet?
Vi kommer med hjälp av arbetsförmedlingen att anställa ”Ungdomsspanare” i projektet - två ungdomar i varje kommun under projekttiden. De kommer att kunna hålla ett finger i luften så att vi vet vart det blåser. Ungdomsspanarna kommer förhoppningsvis bli en naturlig del av arbetet med ungdomsarbetslösheten. Utvecklingen av KAA-arbetet och hur vi når och får resultat med målgruppen UVAS stor högst på projektlistan.
Vilka är fördelarna ni hoppas uppnå genom att samverka med de andra kommunerna?
Fyra små kommuner med ett sammanlagt kommuninvånare antal om 80 000 personer är en bra utgångspunkt. Vi har olika problem och framgångsfaktorer. Skillnader och olikheter kan prövas och utvärderas under projekttiden och fokus ligger på ungdomarna. Nu när vi är fyra kommuner så är sannolikheten att just göra exakt samma sak rätt svårt. Alla är dock resultatinriktade och att då förtydliga vad som fungerar bra i en kommun skapar en utvecklingskedja. När vi brister så finns svaret hos någon samarbetskommun lättillgängligt. I ESF-projektet finns det delar som ingen i våra kommuner gjort tidigare, bara det, kommer att ge många goda resultat.
Framförallt kan problemområde lyftas och få en större plats i tjänsteorganisationen och på den politiska arenan.
Det finns fantastiskt många utvecklingsmöjligheter inom detta området.
Kontakta oss avseende denna nyhet
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.