Du är här
Individer i intensivåret ska kunna delta i ett lokalt jobbspår
Arbetsförmedlingen ska införa intensivåret i samverkan med Dua och kommunerna. Dua har redan påbörjat en dialog med Arbetsförmedlingen om intensivårets införande. Från och med 15 april 2021 ska individer ges möjlighet att delta i ett intensivår.
Regeringen gav nyligen Arbetsförmedlingen i uppdrag att i samverkan med Dua och kommunerna införa ett intensivår inom etableringsprogrammet. Intensivåret ska påskynda nyanländas inträde på arbetsmarknaden genom språkintensiva och arbetsplatsnära insatser. Deltagandet ska ske på heltid, med möjlighet till vidare studier och deltagande i exempelvis mentorskapsprogram och andra insatser som främjar språkinlärningen. Insatserna ska i normalfallet pågå högst ett år.
Intensivåret delar många av de egenskaper och insatser som finns i de lokala jobbspår som sätts samman av kommunerna och Arbetsförmedlingen, inte minst genom den tydliga kopplingen till arbetsgivares rekryterings- och kompetensbehov. Precis som i ett lokalt jobbspår bör också insatserna i ett intensivår ske parallellt. Regeringen uttrycker också i uppdraget att individer i intensivåret ska kunna delta i ett lokalt jobbspår.
Av uppdraget framgår att Arbetsförmedlingen ska samverka med kommunerna och Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua), samt föra en nära dialog med andra relevanta aktörer såsom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Statens skolverk, Folkbildningsrådet och arbetsmarknadens parter. Dua har redan påbörjat en dialog med Arbetsförmedlingen om intensivårets införande. Från och med 15 april 2021 ska individer ges möjlighet att delta i ett intensivår.
Fortsatt utveckling av lokala jobbspår
Lokala jobbspår kommer alltså även framöver att vara ett viktigt verktyg för kommuner och Arbetsförmedlingen för att ge de individer som står långt från arbetsmarknaden möjlighet att i ett jobbspår hos en arbetsgivare rustas för att kunna ta en anställning och därmed täcka ett rekryteringsbehov. På sitt senaste möte beslutade delegationen om att avsätta statsbidragsmedel till att tillsammans med utvalda kommuner och i samverkan med Arbetsförmedlingen utveckla arbetet med lokala jobbspår. Duas kansli kommer att kontakta ett antal kommuner om att bedriva utvecklingsprojekt i de lokala jobbspårens olika delar.
Kontakta oss avseende denna nyhet
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.