Du är här
Samverkan viktig när Arbetsförmedlingen reformeras
Regeringen har idag gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att förbereda och bistå regeringskansliet i reformeringen av myndigheten. Samverkan lyfts som en viktig del i arbetet framöver.
Enligt det så kallade januariavtalet ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden och ett nytt system baserat på LOV ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Regeringen har idag beslutat uppdra åt Arbetsförmedlingen att förbereda för och analysera vissa förutsättningar för reformeringen av myndigheten.
Lokal närvaro och samverkan med kommunerna
Enligt uppdraget ska Arbetsförmedlingen analysera och redogöra för hur myndighetens tillgänglighet och lokala närvaro bör utvecklas. Arbetsförmedlingen ska fortsatt ansvara för att den arbetsmarknadspolitiska verksamheten bedrivs i samverkan med kommunerna. Myndigheten ska i det arbetet bygga vidare på befintliga strukturer och anpassa strukturerna efter olika kommuners förutsättningar bl. a. utifrån arbetet i Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua). Arbetsförmedlingen får mot den bakgrunden i uppdrag att analysera hur kommuners insatser och verksamheter som syftar till att underlätta individers inträde på arbetsmarknaden ska kunna tas tillvara i det reformerade systemet.
Kommunerna lyfts även som särskilt viktiga samverkansparter i den debattartikel (Dagens Nyheter 2019-05-09) där Ylva Johansson presenterar uppdraget. Arbetsmarknadsministern skriver att:
Samverkan med kommuner behövs på strategisk nivå bland annat kring etableringsuppdraget, lokala jobbspår och övergång till reguljär utbildning, samt i det operativa arbetet kring behovsbedömning och planering av insatser.
Analys av stöd till arbetssökande och upphandlade tjänster
Regeringen ber även Arbetsförmedlingen att analysera hur samordning eller samverkan kring det samlade stödet för olika grupper av arbetssökande kan bli mer effektivt. Analysen ska omfatta samarbete eller samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunerna och andra aktörer inom rehabiliteringsområdet.
Arbetsförmedlingen ska vidare analysera och redogöra för hur matchande och rustande insatser som ska upphandlas framöver kan organiseras i upphandlade bredare tjänster, så kallade spår, eller mer avgränsade upphandlade tjänster samt vilka målgrupperna för dessa kan vara.
Dua anser att det är viktigt att Arbetsförmedlingen i det sammanhanget tar hänsyn till de lokala jobbspår som Arbetsförmedlingen tillsammans med kommunerna och fristående aktörer har utvecklat för att tillgodose kompetensförsörjningen lokalt hos såväl offentliga som privata arbetsgivare.
Fortsatt ansvar för nyanländas etablering
Arbetsförmedlingen ska fortsatt ansvara för att nyanlända invandrare erbjuds insatser som främjar en snabb och effektiv etablering på arbetsmarknaden och i samhället. Myndigheten ska vara samordnande, stödjande och pådrivande i förhållande till övriga berörda parter inom ramen för det arbetet.
Enligt Dua visar uppdraget i dess helhet tydligt att statens samverkan med kommunerna kommer att vara en viktig del av den arbetsmarknadspolitiska verksamheten också i ett reformerat system. Det finns dock betydande utmaningar på vägen, Dua anser därför att det är viktigt att Arbetsförmedlingen och regeringen i det fortsatta arbetet tar hänsyn till de erfarenheter av samverkan som finns, inte minst på den lokala nivån.
Arbetsförmedlingen ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 1 november 2019. Regeringen avser att inleda reformeringen av Arbetsförmedlingen under 2020 och den ska vara fullt genomförd under 2021.
Ur Duas perspektiv är det viktigt att samverkansarbetet inte stannar upp i väntan på att reformeringen av myndigheten är fullt genomförd. Från Duas sida vill vi vara en aktiv part och bistå i arbetet framöver.
Kontakta oss avseende denna nyhet
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.