Du är här
INUK - automatisk uppföljning av samverkan
För att kunna följa lokal samverkan, även på regional och nationell nivå, finns INUK - ett it-system för uppföljning av samverkan kring unga och på sikt även nyanlända. Systemet bygger på digital överföring av information - från kommunernas olika systemverktyg och Arbetsförmedlingens data - till en gemensam databas. Systemet möjliggör att enkelt följa de insatser som ges individer av Arbetsförmedlingen och kommunerna för att i samverkan kunna följa upp det lokala arbetet och även kunna jämföra med andra delar av landet. Systemet förvaltas av Arbetsförmedlingen och du hittar statistiken här.
Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tillsammans med Arbetsförmedlingen utvecklat verktyget för uppföljning av samverkan kring unga.
INUK bygger på digital överföring av information från kommunernas olika systemverktyg och Arbetsförmedlingens data till en gemensam databas (en så kallad maskin-till-maskin lösning). Systemet möjliggör att följa upp de insatser som görs inom Arbetsförmedlingens och kommunernas samverkan avseende unga. Utan att detta kräver ytterligare arbete av handläggare/administratör på kommunen. Systemet medför också att statistik kan fås på regional och nationell nivå och Dua hoppas alla Sveriges kommuner ansluter sig till INUK.
Vad måste kommunen göra?
För att möjliggöra informationssamverkan behöver kommunen gå igenom de egna benämningar för olika aktiviteter och stämma av dessa mot de kategorier som kommer att användas vid sammanslagningen av information. I de fall kommunens insatser inte har samma benämning som det nationella systemet kommer kommunens insatser att ”kopplas” (s.k. mappning) mot definitionerna i det nationella systemet. Ta kontakt med er leverantör av it-system för kommunens aktivitetsansvar, arbetsmarknads-/aktiveringsinsatser eller annat för att påbörja det arbetet, många leverantörer har tagit fram stöd för arbetet. Arbetsförmedlingen och SKR erbjuder också stöd i detta arbete. Kommunen behöver teckna ett Avtal om samverkan för gemensam uppföljning inom området för arbetsmarknadsinsatser för unga arbetssökande genom möjlighet att lämna statistik till Arbetsförmedlingen. Avtalet finns på Arbetsförmedlingens hemsida. Klicka här för att komma till sidan, pdf:en ligger sedan till höger på sidan.
I fältet till höger finner ni listor, dels på kommuner som erhållit statsbidrag för att ansluta relevanta verksamhetssystem till INUK och dels på kommuner som tecknat avtal om samverkan för gemensam uppföljning med Arbetsförmedlingen. Informationen uppdateras regelbundet.
Tidplan och kontaktuppgifter
Det är möjligt för alla kommuner att koppla upp sig till det nationella systemverktyget för uppföljning. Det är möjligt att ta del av data (utifrån de kommuner som är anslutna) på inuk.arbetsformedlingen.se
Duas målsättning är att alla kommuner ansluter sig till systemverktyget.
Om ni har frågor så kontakta gärna SKR eller Arbetsförmedlingen enligt kontaktuppgifterna nedan
Susanne Zander på Dua
eller Emeli Backström på Arbetsförmedlingen emeli.backstrom@arbetsförmedlingen.se
eller Per Överberg på SKR per.overberg@skr.se
Bakgrund
Sedan årsskiftet 2014/2015 har Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla sin samverkan med kommuner för att minska ungdomsarbetslösheten och öka effekterna av arbetsmarknadspolitiska insatser. Dua har i uppdrag att följa upp samverkan, och Arbetsförmedlingen ska vara Dua behjälpliga. I de överenskommelser som tecknats ingår att kommunen ska bidra med den information som behövs för att möjliggöra uppföljning. Uppföljningen behövs på nationell nivå som underlag för regeringens politik, och på lokal nivå för att synliggöra kommunernas, Arbetsförmedlingens och det gemensamma arbetet kring unga.
Uppföljningens innehåll
Uppföljningen ska besvara fråga hur många unga som får vilken insats och vad denna sedan resulterar i. Uppföljningen visar alltså antalet i olika insatser och inte vem som får vilken insats; på kommun, region och riksnivå. Det kommer att vara möjligt att göra olika typer av rapporter och jämförelser.
Systemverktygets utformning
Arbetsförmedlingen har utvecklat ett system för digital överföring av information från kommunernas olika systemverktyg och Arbetsförmedlingens data till en gemensam tjänst. Systemet ska tillgodose behovet av att på ett enkelt sätt följa upp de insatser som görs inom Arbetsförmedlingens och kommunernas (lokala) samverkan avseende unga och nyanlända utan att ytterligare arbete krävs av handläggare/administratör på kommunen.
Dua, Arbetsförmedlingen och SKR har tillsammans med några referenskommuner identifierat den information som kan samlas in. För att möjliggöra en hopslagning av information/data från olika kommuner och Arbetsförmedlingen samt för att kunna redovisa den på ett meningsfullt sätt, har SKR, Arbetsförmedlingen och Dua samt medverkande referenskommuner identifierat kategorier som används i statistikrapporterna.
Möten med olika leverantörer av kommuners verksamhetssystem har också hållits för att säkerställa möjligheten att automatiskt föra över information från dessa.
Överenskommelsen om avtal om personuppgifter har tagits fram av Arbetsförmedlingen i samverkan med jurister på Arbetsförmedlingen och på SKR. Uppföljningsverktyget INUK innehåller uppgifter om vilka insatser kommun/arbetsförmedling ger individer – detta bedöms inte som känslig information. Ett liknande avtal har redan kommunerna i samarbetet med SSBTEK - Digital tjänst för ekonomiskt bistånd.
Se även information på SKR:s hemsida via länk intill artikeln.
Relaterad information
Relaterade filer
- Definitioner till uppföljningsverktyget (xlsx, 65.24 KB)
- Kommuner som beviljats statsbidrag för att ansluta verksamhetssystem till INUK (pdf, 349.74 KB)
- Kommuner som skrivit på personuppgiftsavtal 20190829 (pdf, 109.1 KB)
Kontakta oss avseende uppföljning av samverkan
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.