Du är här
Gemensam analys
Senast uppdaterad:
2019-10-31
Sidans innehåll kontrollerat:
2021-08-03
Med utgångspunkt i analyserna av målgruppens behov och det lokala/regionala kompetensförsörjningsbehovet ska parterna beskriva vad som ska tillhandahållas och på vilket sätt för att möta dessa behov. En viktig utgångspunkt är att analysera vilka insatser som görs idag och hur väl de motsvarar arbetsmarknadens och målgruppens behov och önskemål.
För de unga nyanlända mellan 16-24 år som inte har en fullföljd gymnasieutbildning bör analysen utgå från möjligheterna att kunna erbjuda dessa unga insatser som leder till en fullföljd gymnasieutbildning, men också ökar möjligheten för dem att etablera sig i arbetslivet genom yrkeskurser och praktik till exempel. Rekommendationer för hur introduktionsprogrammet kan stärka unga nyanlända finns i Skolverkets rapport Uppföljning av språkintroduktion, rapport 454.
Det är särskilt viktigt att individerna som deltar i de lokala jobbspåren känner sig motiverade att delta, därför är det viktigt att planerade insatser utgår från en god kännedom om och att hänsyn tagits till deras sökta och önskade yrken. Det är också viktigt att målgruppen vet att ett genomfört lokalt jobbspår är tänkt att resultera i en anställning.
Sammanställningen är en avvägning mellan målgruppens kompetens och målgruppens önskemål/ erfarenheter samt kompetensförsörjningsbehoven och arbetsgivares engagemang.
Utifrån en bedömning efter genomförd samlad analys kommer parterna överens om vilka lokala jobbspår som de vill utveckla i enlighet med modellen för lokala jobbspår.