- Modeller från steg 1 (pdf, 145.68 KB)

Du är här
Jobbspår i samverkan - SpårSam
Dua driver projektet SpårSam för att förbättra och kvalitetssäkra de lokala jobbspåren. Arbetsförmedlingen och 12 kommuner medverkar. Modeller och arbetssätt ska under och efter projektet spridas i hela landet.
För att förbättra och kvalitetssäkra jobbspåren har Dua identifierat fyra områden inom vilka arbetet kan utvecklas:
- Arbetsgivares delaktighet.
- Tillgängliggöra och flexibelt kombinera insatser.
- Identifiera och rekrytera deltagare.
- Koordinera och hålla samman jobbspåret.
Dessa fyra områden utvecklas i olika delprojekt. Utvecklingsarbetet utgår från de kunskaper och erfarenheter som redan finns av att arbeta med lokala jobbspår.
Projektet genomförs i två steg, steg ett är utveckling av arbetssätt och steg två handlar om att pröva de utvecklade arbetssätten. Nedan kommer en redogörelse för de slutsatser som dragits i det första steget av projektet. Det inleds med generella slutsatser som är gemensamma för delprojekten.
Under perioden december 2020 till december 2021 genomfördes projektet Spårsam (Jobbspår i Samverkan). Tack vare stort engagemang hos involverade parter var genomförandet lyckat, trots de begränsningar som covid-pandemin medförde.
Generella slutsatser
De fyra delprojekten har kommit fram till ett antal generella slutsatser kring vad som behövs för att förbättra och kvalitetssäkra jobbspår.
Det är viktigt med en god grund för samverkan och tydlighet i roller och ansvar de olika aktörerna har i arbetet med jobbspår, vilket man får genom en överenskommelse om samverkan enligt DUA-modellen. I detta ingår också att det finns utsedda och dedikerade kontaktpersoner med tydliga roller, mandat och resurser för arbetet med lokala jobbspår.
Det är även av stor vikt att både arbetsgivare och deltagare i jobbspår har förstått vad ett jobbspår är och att målet är en anställning. En arbetsgivare som ser jobbspår som ett sätt att rekrytera och exempelvis medverkar vid urval av deltagare bidrar till legitimitet för jobbspåret och en förtroendegivande relation mellan arbetsgivare och deltagare, vilket i sig är en motivationshöjande faktor för deltagaren.
Beroende av hur många anställda en arbetsgivare har kan behovet av stöd samt möjlighet att delta i urvalsprocess eller tillhandahålla handledare variera. Här kan det även finnas olikheter om man jämför privata och offentliga arbetsgivare vilket man behöver beakta.
Det behövs regelbundna, strukturerade och formaliserade uppföljningar ända ner på deltagarnivå och att alla involverade har fokus på arbetsgivaren och spårets yrkesutgång.
Arbetsgivares delaktighet
Motala, Stockholm, Skövde, Arbetsförmedlingen
Jobbspår ska alltid utgå från ett konstaterat behov hos en eller flera arbetsgivare. Delprojektet syftar till att stärka samarbetet med arbetsgivare när det gäller att säkerställa och tydliggöra deras medverkan i jobbspåret.
I det ingår mer konkret att utveckla arbetssätt för att beskriva vilken kompetens som arbetsgivare behöver för olika arbetsuppgifter på arbetsplatsen, i form av kompetensprofiler, samt att säkerställa och tydliggöra arbetsgivarnas medverkan och delaktighet i jobbspåret.
Baserat på lokala erfarenheter av jobbspår har delprojektet identifierat ett antal framgångsfaktorer för att förbättra arbetsgivarens delaktighet i jobbspåren.
Paketera och gör det enkelt och tydligt för arbetsgivaren vad lokala jobbspår innebär. Erbjudandet om lokala jobbspår behöver kommuniceras på ett sätt som gör att arbetsgivaren förstår att det är ett sätt att rekrytera och kompetensförsörja sin verksamhet. Ett jobbspår och eventuella arbetsplatsförlagda moment behöver även förankras tidigt på arbetsplatsen - hos fackliga parter och befintliga medarbetare.
Använd befintliga eller skapa nya arenor för dialog med branschföreträdare och lokala arbetsgivare för att strukturera samverkan om kompetensförsörjning och för att sprida möjligheten att medverka i lokala jobbspår.
Använd, när det finns, branschernas egna kompetensprofiler i dialogen med specifika arbetsgivare. Många branscher har tagit fram kompetens- eller yrkesprofiler som går att använda som utgångspunkt för att beskriva behovet av kompetens och utveckla nya jobbspår.
För att uppnå målen i delprojektet har en modell för att utveckla arbetsgivares delaktighet tagits fram samt två konkreta verktyg som ska testas i projektets steg två.
En mall för framtagande av kompetensprofil Arbetsgivarna behöver på ett systematiskt sätt beskriva vad en individ behöver kunna i den specifika yrkesrollen. Här kan man få stöd i redan framtagna kompetensprofiler, arbetsbeskrivningar eller moduler som ingår i exempelvis en arbetsmarknadsutbildning. Kompetensprofilen ligger till grund för de insatser som erbjuds individen i jobbspåret. Dialogen med arbetsgivaren lokalt bör även leda till en matchningsprofil så att arbetet med att hitta potentiella kandidater med rätt förutsättningar kan inledas.
En mall för överenskommelse (LOI) med arbetsgivaren Syftet med ett LOI är att tydliggöra och klargöra ansvarsfördelningen mellan alla parter. Det ska tydligt framgå att syftet med jobbspåret är anställning och att arbetsgivaren har en roll och ett ansvar i urvalsprocessen samt innehåll och upplägg för jobbspår.
Tillgängliggöra och flexibelt kombinera insatser i lokala jobbspår
Lidingö, Växjö, Malmö, Arbetsförmedlingen
Utgångspunkten för ett jobbspår ska alltid vara arbetsgivarens behov, och paketeringen av insatser behöver utgå från den kompetensprofil som tagits fram tillsammans med arbetsgivaren.
En förutsättning för att ett relevant jobbspår ska kunna skapas är att kunskapen finns om vilka insatser som finns tillgängliga från Arbetsförmedlingen och kommunerna i området och hur de kan kombineras, men också om arbetsgivaren har möjlighet att bidra med insatser.
Delprojektet ska utforska och pröva modeller för att kombinera gemensamma insatser, mer flexibelt, i kedjor för att kunna möta arbetsgivarens behov och öka möjligheterna för individerna att lyckas i jobbspåret.
I första delen av projektet har två centrala faser identifierats i arbetet med att kombinera insatser.
Planeringsfasen Kännedom behövs om det insats- och utbildningsutbud som finns hos kommun, Arbetsförmedling och andra relevanta aktörer samt enighet om vilka förutsättningar som finns för att gemensamt nyttja, skapa nya och kombinera insatser och utbildningar.
Genomförandefasen Strukturerad och kontinuerlig avstämning med alla medverkande parter behövs för att säkerställa sömlösa övergångar mellan insatserna i kedjan, där det även handlar om att löpande kunna justera och anpassa vid behov.
Delprojektet har även identifierat att vissa förutsättningar behöver tydliggöras i samband med att insatser för jobbspåret bestäms. Det bör exempelvis vara klarlagt hur individens ersättning påverkas vid deltagande i ett lokalt jobbspår beroende på vilken insats som väljs. Det finns även lokala skillnader när det gäller möjligheten att använda kurser från vuxenutbildningen i de lokala jobbspåren, vilket har koppling till de antagningsregler som gäller för vuxenutbildningen och hur det påverkar samarbetet med arbetsgivare vid urvalsprocessen. I många fall rör det sig om hur olika kommuner tolkar och uppfattar handlingsutrymmet som finns inom gällande regelverk.
Delprojektet ser förberedande och stödjande insatser som ges inför utbildningsdelarna, i kombination eller parallellt med andra insatser, som viktiga för att ge deltagarna bättre förutsättningar att lyckas med jobbspåret.
I steg två kommer de tre deltagande kommunerna testa var sin modell.
Lidingö har i det lokala arbetet med jobbspår identifierat utmaningar kopplat till arbetsgivarnas delaktighet och uthållighet. För att motverka detta vill man i högre grad utgå från arbetsgivarens behov och få till en bättre gemensam planering kring jobbspårets utformning och insatser. Lidingö kommer att använda sig av både förberedande och stödjande insatser från kommun och Arbetsförmedling, innan och under jobbspåret för att bättre kunna stödja deltagarna, både i kombination och parallellt med arbetsmarknadsutbildning.
Malmö har i dag en genomarbetad process för branschinriktade jobbspår där man utgår från arbetsgivarens behov och kombinerar både förberedande och stödjande insatser. Utbildningsdelarna utgår dock oftast från en arbetsmarknadsutbildning och/eller en företagsintern utbildning och Malmö vill därför hitta sätt att öka användandet av kurser inom vuxenutbildningen, både i kombination och parallellt med förberedande och stödjande insatser.
Växjö har i dag en modell för branschinriktade jobbspår och använder arbetsmarknadsutbildning i dessa. Växjö vill i projektet pröva att erbjuda vägledning och samordna studier för personer som inte har en gymnasieexamen men med intresse och/eller erfarenhet av arbete inom industri eller programmering. Jobbspåret inleder med insatser som förbereder för och övergår i en yrkeshögskoleutbildning. Arbetsgivare med kompetensbehov kopplas på i processen när Yrkeshögskolan tar fram underlag för att kunna anordna utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens förväntningar och skräddarsys i nära samverkan med dessa arbetsgivare.
Identifiera och rekrytera deltagare till jobbspåret
Solna, Karlstad, Oskarshamn, Arbetsförmedlingen
Delprojektet ska utveckla arbetssätt för att förbättra förutsättningarna att identifiera och välja ut individer som bedöms lämpliga och har möjlighet att delta i ett specifikt jobbspår.
Delprojektets kartläggning av de olika kommunernas arbete med jobbspår visar att man jobbar på olika sätt i respektive kommun och beroende på vilka branscher jobbspåren riktar sig till. Exempelvis skiljer sig kommunens delaktighet i att hitta rätt kandidater mycket. I de fall när det är den egna kommunen som är arbetsgivare är kommunen mycket aktivt involverad i framtagandet av kandidater till jobbspåret, medan det i huvudsak är Arbetsförmedlingen som tar fram kandidaterna när det är små och medelstora privata företag som är arbetsgivare.
Delprojektet har tagit fram en modell som består av 5 steg och som ska prövas i steg två i projektet.
1. Urvalsprocessen börjar med en , som utgår från framtagen kompetensprofil, på vad som förväntas av deltagaren. Med det som utgångspunkt skall en ”platsannons” för jobbspåret tas fram och spridas internt på Arbetsförmedlingen och inom kommunen.
2. Inledningsvis tas ett brett urval av potentiella deltagare fram. Jobbspåret, vilket jobb det ska leda till och den rekryterande arbetsgivaren presenteras för dessa i form av ett informationsmöte eller liknande.
3. Efter eller i anslutning till informationsmöte genomförs ”speedintervjuer” med deltagarna för ett första urval utifrån kompetens, intresse och motivation. Rekommendationen är att intervjuerna genomförs av arbetsgivaren som jobbspåret avser.
4. Genomföra fördjupad kartläggning av utvalda deltagare vid behov. Exempelvis kan det finnas behov av att genomföra ett språktest för att säkerställa grundläggande språkkunskaper.
5. Arbetsgivaren genomför intervjuer för slutligt urval till jobbspåret.
Koordinera och hålla samman jobbspåret
Trollhättan, Jokkmokk, Göteborg, Arbetsförmedlingen
Att koordinera ett jobbspår innebär att ta ett samlat ansvar för framtagande och genomförande. Arbetet behöver ske i nära samverkan med såväl kommun och Arbetsförmedling som med olika upphandlade leverantörer och eventuellt andra aktörer. Under pågående jobbspår behöver arbetsgivare och deltagare stöd och uppbackning i varierande grad.
Delprojektet ska utveckla en modell för vad som bör ingå i en koordinatorfunktion.
I delprojektet har man försökt identifiera jobbspårets olika faser, där komplexiteten ökar i takt med längd på spåret, antalet insatser och samverkande parter.
Oavsett antalet samverkande aktörer, antalet insatser och antalet deltagare kan man ändå säga att alla jobbspår består av fyra faser.
Planeringsfasen Säkerställer att samordning och tidsplanering finns, att insatser kombineras utifrån fastställd kompetensprofil, att planering av urvals- och rekryteringsmetod med berörda parter finns och att arbetsgivaren är delaktig.
Rekryteringsfasen Säkerställer att Arbetsförmedlingen och kommunens arbete med att identifiera målgruppen är samordnat, att planerade rekryteringsaktiviteter genomförs och att arbetsgivaren får stöd efter behov i urvalsprocessen.
Genomförandefasen Säkerställer att respektive part tar sitt ansvar i genomförandet av jobbspåret, att regelbunden uppföljning görs och att eventuella problem och hinder hanteras.
Avslutningsfasen Säkerställer att deltagare avslutas enligt plan, att eventuella subventionerade anställningar är beslutade, vid utbildning att anmälan/antagning/studieplan är klart och att jobbspåret summeras samt att resultatet utvärderas.
Koordinatorfunktionens roll och ansvar i ett lokalt jobbspårs samtliga faser samt i de viktiga jobbspårsmomenten måste vara tydligt uttalad, definierad, avgränsad och förankrad hos samtliga parter.
I delprojektets första steg har koordinatorfunktionens roll och ansvar i de olika delarna definierats och i steg två kommer funktionen att prövas och utvecklas i skarpt läge – i genomförandet av ett jobbspår i respektive kommun.
Relaterade filer
Kontakta oss avseende
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.