I projektet Ung komp samverkar Arbetsförmedlingen och kommunen i så kallade multikompetenta team för att möta unga som är i behov av ett sammanhållet stöd från offentlig sektor. Teamet består av personal från Arbetsförmedlingen och kommunen som arbetar i gemensamma lokaler. Samarbetet är ofta reglerat i en DUA-överenskommelse.
Du är här


Smidigare praktik i Örebro
I ett tätt samarbete mellan Örebro kommun och Arbetsförmedlingen skapades Matchning.nu, som genom att ta på sig de administrativa åtagandena syftar till att göra det enklare och mer lockande för arbetsgivare att ta emot praktiserande ungdomar
Sedan början av 2013 har Örebro kommun, i tätt sammarbete med Arbetsförmedlingen, arbetat med satsningen Matchning.nu. Vad som började som en projektidé från Erik B Löfgren, Cognosco AB, genomfördes i samverkan mellan kommun och Arbetsförmedling och har sedermera blivit ordinarie verksamhet.
Genom att Matchning.nu tar på sig de administrativa åtagandena syftar satsningen till att göra det enklare och mer lockande för arbetsgivare att ta emot praktiserande ungdomar. På verksamhetens hemsida registrerar sig såväl intresserade arbetsgivare som arbetssökande. Alla ungdomar som visar intresse kallas till intervju, genom vilken Matchning.nu får en gedigen bild över den unges ambitioner, kompetenser och behov. Tack vare denna process kan kvalitativa matchningar göras mellan den unga och respektive arbetsplats. Målet är att praktikplatsen ska leda vidare till anställning, men det är inget krav och både arbetsgivaren och praktikanten kan närsomhelst avbryta praktikanställningen.
Med en stark förankring i det lokala näringslivet får Matchning.nu en längre räckvidd och kan erbjuda fler ungdomar en väg in i arbetslivet. Verksamheten har regelbunden kontakt med cirka 800 företag och drygt 300 registrerade arbetsgivare. Fyra gånger per år anordnas arbetsgivarluncher med fokus på att knyta nätverkskontakter. För att ytterligare väcka uppmärksamhet kring dessa luncher har intressanta föreläsare och näringslivsrepresentanter medverkat som underhållning, däribland Eric Gadd, Dogge och Kajsa Bergqvist.
Hittills har 2085 ungdomar registrerat sig på Matchning.nu. Av dessa har 1565 kommit på intervju vilket har genererat 538 praktikstarter. 274 - eller 51% - av dessa praktikstarter har lett vidare till anställning. I snitt har verksamheten 40-60 aktiva praktikplatser.
Matchning.nu har även valt att själva anställa ungdomar. Sedan starten i februari 2013 har 17 ungdomar fått chansen att arbeta med Matchning.nu, vilket har givit verksamheten mycket mervärde i form av ett än tydligare ungdomsperspektiv. Efter anställningen har den absoluta majoriteten gått vidare till annan anställning eller studier.
Matchning.nu:s egna film om verksamheten
Två praktiserande ungdomar på Örebro Airport.
Observera att denna text inte är skriven av Dua. Textförfattaren ansvarar för informationen i artikeln.
Relaterad information

- Arbetsförmedlingen
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Eskilstuna
- Gävle
- Helsingborg
- Järfälla
- Landskrona
- Motala
- Norrköping
- Skellefteå
- Trollhättan
- Uppsala
- Växjö
- Örebro
- Linköping
- Katrineholm
- Nyköping
- Oxelösund
- Gotland

För att säkerställa att alla unga ges likvärdig information om aktiviteter som kan hjälpa dem till arbete har Örnsköldsviks kommun startat tjänsten Ung utveckling. Där kan unga själva ta del av information om kommunens olika aktiviteter, och de samverkande aktörerna kan informera varandra om pågående lokala initiativ.
- Örnsköldsvik

För att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden så ska elever på SFI i Alingsås som en del av utbildningen framöver kunna göra praktik samtidigt som de studerar svenska.
- Alingsås

För att möta företagens rekryteringsbehov i Örebro startade kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen och Linde Material Handling ett lokalt jobbspår. I januari 2019 började åtta deltagare spåret med inriktning mot service och underhåll.
- Örebro

I Botkyrka har Arbetsförmedlingen och kommunen i samarbete tagit fram nio olika jobbspår. För att berätta mer om sitt arbete har de gjort film om ett av spåren.
- Botkyrka

Genom att hitta en gemensam syn på ungdomars väg till arbete eller studier vill Sandvikens kommun bli bättre på att fånga upp unga i tid och hitta rätt insatser. Arbetet har påbörjats mellan gymnasieskolan och kommunens aktivitetsansvar, och nu hoppas kommunen på att få med fler aktörer i samarbetet.

Solna stad har en särskild kompetensförvaltning som ska knyta samman etablering, vuxenutbildning och andra frågor som rör arbetsmarknaden. Privata aktörer och offentlig sektor arbetar tillsammans för en välfungerande arbetsmarknad.
- Solna

I tätt samarbete med näringslivet har ett vd-nätverk bildats. I nätverket ingår även den lokala Arbetsförmedlingschefen. Genom de aktiviteter som initieras i nätverket ges arbetssökande en bättre inblick i företagen och därigenom nya infallsvinklar beträffande arbete och utbildning.
- Älmhult

I ett tätt samarbete mellan Örebro kommun och Arbetsförmedlingen skapades Matchning.nu, som genom att ta på sig de administrativa åtagandena syftar till att göra det enklare och mer lockande för arbetsgivare att ta emot praktiserande ungdomar
- Örebro

Som resultat av den kartläggning som gjordes när man skrev ungdomsöverenskommelsen så har kommunen och Arbetsförmedlingen bildat ett gemensamt Navigatorcentrum. Centrat är tänkt att fungera som mötesplats för såväl ungdomar och föräldrar som för arbetsgivare och kommun. Målet är att halvera ungdomsarbetslösheten.
- Bollnäs

I Falun har en individkartläggning med relevanta aktörer närvarande gett ett mer individanpassat arbete. En värdeflödesanalys av stadens samverkan visade tydligt att mervärde uppstod när involverade parter gemensamt mötte individen.
När alla var samlade slutade kommunens olika delar att skylla på varandra och fokus hamnade på individen och dennes möjligheter på arbetsmarknaden.
- Falun

Young Innovation HUB Hässleholm är en kreativ mötesplats för ungdomar mellan 15-25 år. Hit kommer ungdomar för att utveckla sin företagsidé, få kontorsplats, delta på motiverande och inspirerande event och föreläsningar. Nu erbjuder Young Innovation HUB Hässleholm även CV-hjälp till ungdomar i aktiviteten de kallar CV-VERKSTAD.
- Hässleholm

I Hudiksvall och Nordanstig arbetar ungdomar som skolinformatörer med målet att minska programbyten i gymnasiet, avhopp och för att andelen som inte får gymnasiebehörighet ska minska. Vid besök i klassrum ger de yrkesvägledning, informerar om arbetsmarknaden och vikten av praktik samt berättar om livet efter studenten.
- Hudiksvall
- Nordanstig

I Uddevalla kommun har flera viktiga aktörer samlokaliserats och träffas en dag i veckan för att samverka kring målgruppen ungdomar. Då samtliga aktörer finns representerade finns all information och kompetens på plats vilket lett till att individen fått en ökad delaktighet i sin egen planering, en förkortad kartläggningstid och en samordnad, gemensam planering.
- Uddevalla

För att bredda kunskapen om olika utbildningsvägar och om yrkesområden där arbeten finns startade Kristianstads kommun ett projekt för arbetslivskunskap för nyanlända ungdomar på Introduktionsprogrammet. Hos de involverade aktörerna har delaktighet varit nyckeln till framgång.
- Kristianstad

I Örnsköldsviks kommun görs avdelningsspecifika beställningar av efterfrågade arbetsuppgifter till arbetsmarknadsenhetens och Arbetsförmedlingens handläggare för att underlätta det gemensamma arbetet och matchningen av arbetssökande till jobbspår inom vård och omsorg.
- Örnsköldsvik

Genom att samlokalisera arbetsmarknadsenheten, socialtjänsten-unga vuxna och Arbetsförmedlingen har Gävle kommun lyckats korta väntetider och förenkla beslutsvägar. Aktörernas naturliga tillgång till varandra förenklar för samverkan och ger ungdomarna trygghet.
- Gävle