Du är här
Organisering av samverkan
Genom att minska de strukturella hindren för samverkan underlättas såväl verksamhetens övergripande arbete som specifika ärenden. Nedan publiceras lokala exempel på kommuner och arbetsförmedlingskontor som arbetat med att förändra sina strukturer för att förbättra sin samverkan.
-
Gemensamt utbildningsutbud
Kommunerna som ingår i Familjen Helsingsborg samarbetar kring utbudet av vuxenutbildning. Kommuner och Arbetsförmedlingen ska när de utvecklar sin överenskommelse i enlighet med Duas handledning beskriva hur ett gemensamt utbud av regional yrkesinriktad vuxenutbildning tillgängliggörs. Exemplet från Familjen Helsingborg kan i det sammanhanget tjäna som inspiration.
-
Erfarenhetsutbyte i tre steg ledde till fördjupad samverkan
Genom att tänka i flera steg och ta med fler personer inom organisationerna använde Ludvika, Avesta, Hedemora och Smedjebacken erfarenhetsutbyte som ett sätt att fördjupa och skapa strukturer för samverkan.
-
Kortade väntetider och förenklade beslutsvägar i Gävle
Genom att samlokalisera arbetsmarknadsenheten, socialtjänsten-unga vuxna och Arbetsförmedlingen har Gävle kommun lyckats korta väntetider och förenkla beslutsvägar. Aktörernas naturliga tillgång till varandra förenklar för samverkan och ger ungdomarna trygghet.
-
Unga ges likvärdig information i Örnsköldsvik
För att säkerställa att alla unga ges likvärdig information om aktiviteter som kan hjälpa dem till arbete har Örnsköldsviks kommun startat tjänsten Ung utveckling. Där kan unga själva ta del av information om kommunens olika aktiviteter, och de samverkande aktörerna kan informera varandra om pågående lokala initiativ.
-
Multikompetenta team på 19 orter i Sverige
I projektet Ung komp samverkar Arbetsförmedlingen och kommunen i så kallade multikompetenta team för att möta unga som är i behov av ett sammanhållet stöd från offentlig sektor. Teamet består av personal från Arbetsförmedlingen och kommunen som arbetar i gemensamma lokaler. Samarbetet är ofta reglerat i en DUA-överenskommelse.
-
Arbetslivskunskap hjälper unga nyanlända till arbete i Kristianstad
För att bredda kunskapen om olika utbildningsvägar och om yrkesområden där arbeten finns startade Kristianstads kommun ett projekt för arbetslivskunskap för nyanlända ungdomar på Introduktionsprogrammet. Hos de involverade aktörerna har delaktighet varit nyckeln till framgång.
-
Individanpassat arbete genom gemensam kartläggning i Falun
I Falun har en individkartläggning med relevanta aktörer närvarande gett ett mer individanpassat arbete. En värdeflödesanalys av stadens samverkan visade tydligt att mervärde uppstod när involverade parter gemensamt mötte individen.
När alla var samlade slutade kommunens olika delar att skylla på varandra och fokus hamnade på individen och dennes möjligheter på arbetsmarknaden.