Du är här
Gemensamt utbildningsutbud
Kommunerna som ingår i Familjen Helsingsborg samarbetar kring utbudet av vuxenutbildning. Kommuner och Arbetsförmedlingen ska när de utvecklar sin överenskommelse i enlighet med Duas handledning beskriva hur ett gemensamt utbud av regional yrkesinriktad vuxenutbildning tillgängliggörs. Exemplet från Familjen Helsingborg kan i det sammanhanget tjäna som inspiration.
(Familjen Helsingborg står för innehållet i denna text) Sedan snart tio år tillbaka bedriver vi ett samarbete inom Vuxenutbildningen i Familjen Helsingborg. Detta samarbete berör framför allt den del av vuxenutbildningen som är statligt finansierad (ca 1500 utbildningsplatser) och omfattar följande:
Gemensamt samverkansorgan
Rektorer/motsvarande från alla våra 11 kommuner samt representant från Arbetsförmedlingen och vårt SYV-nätverk träffas vid ca ett tillfälle per månad. Vuxnätverkets huvudsakliga arbete består av:
Planering av utbildningsutbud
Varje kommun samråder lokalt med AF och aktuella branscher och lämnar in önskemål till en arbetsgrupp inom Vuxnätverket, Utbudsgruppen. Denna sätter sedan, i början av september, samman ett förslag till beslut om vilka utbildningar som skall startas och var dessa skall genomföras. Beslut fattas i mitten av september och utgör underlag för marknadsföring och vår gemensamma ansökan. Planeringen revideras löpande under året, vilket innebär att vissa utbildningar kan komma att tas bort medan andra läggs till (se även bilaga ”planeringsprocessen utbud vuxenutbildningen”).
Gemensam marknadsföring/ansökan
För att arbeta med marknadsföringen av våra olika gemensamma utbildningsinriktningar finns det inom Vuxnätverket en speciell arbetsgrupp, marknadsföringsgruppen, där rektorer och SYV-personal ingår. Denna arbetsgrupp lämnar förslag på olika marknadsföringsinsatser som sedan beslutas av Vuxnätverket. Detta kan vara t.ex. olika mässor, annonskampanjer, framtagande av marknadsföringsmaterial m.m.
Till vårt förfogande har vi en gemensam sida under Familjen Helsingborg, där våra olika utbildningar presenteras: https://familjenhelsingborg.se/utbildning/utbildning-for-vuxna/aktuella-utbildningar/
Vi har en halvtidsanställd kommunikatör som administrerar arbetet. Under 2020 kommer vi att ta fram en ny och utvecklad plattform, där all vuxenutbildning skall ingå.
Den studerande söker direkt till anordnande kommun som sedan gör antagning till utbildningen. Vi har ett fritt sök mellan våra olika kommuner när det gäller statligt finansierade utbildningar. Detta innebär att alla sökande inom vårt samverkansområde behandlas lika och vi tillämpar inte någon Interkommunal ersättning mellan våra kommuner.
Gemensam ansökan/uppföljning
Vi ansöker gemensamt om statliga medel för anordnande av Yrkesvux, Vuxlärling, Yrkesförare och utbildning inom Vård o Omsorg i kombination med tidsbegränsad anställning.
Helsingborg står som huvudsökande och övriga kommuner är medsökande, vilket innebär att de statliga medlen går till Helsingborg som sedan fördelar dessa efter att övriga kommuner fakturerar sin del av genomförandet. Ej utnyttjade medel återbetalas till staten. Uppföljning av genomförd verksamhet när det gäller volymer och kostnad görs två gånger per år.
När det gäller övrig uppföljning av kvalitet och resultat så genomförs denna en gång per år och sammanställs i en verksamhetsrapport som presenteras för förvaltningschefsgruppen och politiker vid halvårsskiftet. Denna rapport ligger också till grund för förändringar som sker bl.a. i utbildningsutbudet.
Omvärldsbevakning
En stor del av vuxnätverkets och koordinators arbete består av omvärldsbevakning och samråd/samarbete delregionalt och regionalt.
Vad händer inom arbetsmarknad- och vuxenutbildningsområdet? Vilka utredningar är på gång? osv.
I samverkansområdet ingår flera små kommuner där vuxenutbildningen bara är en del i arbetet för den enskilda rektorn och då är det en styrka att denna uppgift ingår i Vuxnätverkets arbete.
Framgångsfaktorer i vårt arbete
- Se till det gemensamma framför det lokala
- Alla beslut fattas i konsensus och allas röst är lika betydelsefull, oavsett kommunstorlek
- Utbildningar skall finnas i alla kommuner
- Genom samverkan kan vi erbjuda kommuninvånarna ett brett utbildningsutbud
- Bättre marknadsföring och omvärldsbevakning eftersom att vi kan ha gemensamma resurser t ex kommunikatör och koordinator.
- Styrka för enskilda handläggare (rektorer, SYV och administratörer)
Kontakta oss avseende exemplet från Helsingborgsfamiljen
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.