I Köpings kommun anordnas företagsfrukosten Morgonsoffan en gång i månaden. Arrangör är näringslivsavdelningen i Köpings kommun. Där möts företagare, politiker och andra inom näringslivet för att diskutera, knyta kontakter och ta del av aktuella händelser på lokal nivå.


Du är här
Gemensamt Navigatorcentrum i Bollnäs
Som resultat av den kartläggning som gjordes när man skrev ungdomsöverenskommelsen så har kommunen och Arbetsförmedlingen bildat ett gemensamt Navigatorcentrum. Centrat är tänkt att fungera som mötesplats för såväl ungdomar och föräldrar som för arbetsgivare och kommun. Målet är att halvera ungdomsarbetslösheten.
Bollnäs kommun och Arbetsförmedlingen startade 2015 ett Navigatorcentrum i en ambition att minska ungdomsarbetslösheten i kommunen. I arbetet deltog förutom kommunens socialförvaltning och Arbetsförmedlingen även Hälsinglands utbildningsförbund och lokala grundskolor. Insikten om behovet av en sådan verksamhet kom av den kartläggning som kommunen och Arbetsförmedlingen gjorde i samband med utarbetande av den lokala överenskommelsen avseende unga. Genom detta arbete har man kunnat peka på goda strukturer och samverkan mellan bland andra Kommunen, Arbetsförmedlingen, Näringslivet, civilsamhället och branschorganisationer, men också sett behov av ytterligare arbete för att främja samverkan och samordning i frågor som berör ungas svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. En tidigare kartläggning med dialog och enkär till ungdomarna låg också till grund för beslutet.
Navigatorcentrat är tänkt att fungera som mötesplats för såväl ungdomar och föräldrar som för arbetsgivare och kommun. Samlokaliseringen skall, förutom att underlätta kommunikationen mellan aktörerna, även påskynda individuella åtgärder och förhindra att parallella insatser görs i onödan. Inte minst underlättar ett Navigationscentrum för ungdomarna själva, som får en ny etableringsmöjlighet och en direktkanal med såväl arbetsförmedling och kommun som arbetsgivare och näringslivet. Just enkelhet nämner kommunen som en framgångsfaktor. Det ska vara lätt att hitta rätt. Samlad kunskap och samsyn i olik delar blir också mer sammanhållen för alla, både för de som söker jobb och de som arbetar i verksamheten.
Utmaningarna för verksamheten i Bollnäs är dock alltjämt att höja utbildningsnivån. Man har bildat ett utbildningsförbund tillsammans med två andra kommuner med syftet att:
- fler ungdomar ska slutföra sin gymnasieutbildning,
- minska avhoppen,
- säkra generationsskiften i offentlig och privat verksamhet,
- säkra kompetensförsörjning och
- ta tillvara på kommunernas gemensamma utbud.
Målet är att halvera ungdomsarbetslösheten. Trots det gemensamma utbildningsförbundet är det en utmaning att använda alla verktyg för att det ska bli rätt för den enskilde. Det tar alltid tid att förändra och få med alla i gemensam riktning, det är därför viktigt med både förankringsarbete, projektledare och processtöd.
Observera att denna text inte är skriven av Dua. Textförfattaren ansvarar för informationen i artikeln.
Relaterad information

- Köping

Solna stad har en särskild kompetensförvaltning som ska knyta samman etablering, vuxenutbildning och andra frågor som rör arbetsmarknaden. Privata aktörer och offentlig sektor arbetar tillsammans för en välfungerande arbetsmarknad.
- Solna

I projektet Ung komp samverkar Arbetsförmedlingen och kommunen i så kallade multikompetenta team för att möta unga som är i behov av ett sammanhållet stöd från offentlig sektor. Teamet består av personal från Arbetsförmedlingen och kommunen som arbetar i gemensamma lokaler. Samarbetet är ofta reglerat i en DUA-överenskommelse.
- Arbetsförmedlingen
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Eskilstuna
- Gävle
- Helsingborg
- Järfälla
- Landskrona
- Motala
- Norrköping
- Skellefteå
- Trollhättan
- Uppsala
- Växjö
- Örebro
- Linköping
- Katrineholm
- Nyköping
- Oxelösund
- Gotland

För att säkerställa att alla unga ges likvärdig information om aktiviteter som kan hjälpa dem till arbete har Örnsköldsviks kommun startat tjänsten Ung utveckling. Där kan unga själva ta del av information om kommunens olika aktiviteter, och de samverkande aktörerna kan informera varandra om pågående lokala initiativ.
- Örnsköldsvik

För att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden så ska elever på SFI i Alingsås som en del av utbildningen framöver kunna göra praktik samtidigt som de studerar svenska.
- Alingsås

För att möta företagens rekryteringsbehov i Örebro startade kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen och Linde Material Handling ett lokalt jobbspår. I januari 2019 började åtta deltagare spåret med inriktning mot service och underhåll.
- Örebro

I Botkyrka har Arbetsförmedlingen och kommunen i samarbete tagit fram nio olika jobbspår. För att berätta mer om sitt arbete har de gjort film om ett av spåren.
- Botkyrka

Genom att hitta en gemensam syn på ungdomars väg till arbete eller studier vill Sandvikens kommun bli bättre på att fånga upp unga i tid och hitta rätt insatser. Arbetet har påbörjats mellan gymnasieskolan och kommunens aktivitetsansvar, och nu hoppas kommunen på att få med fler aktörer i samarbetet.

I tätt samarbete med näringslivet har ett vd-nätverk bildats. I nätverket ingår även den lokala Arbetsförmedlingschefen. Genom de aktiviteter som initieras i nätverket ges arbetssökande en bättre inblick i företagen och därigenom nya infallsvinklar beträffande arbete och utbildning.
- Älmhult

I ett tätt samarbete mellan Örebro kommun och Arbetsförmedlingen skapades Matchning.nu, som genom att ta på sig de administrativa åtagandena syftar till att göra det enklare och mer lockande för arbetsgivare att ta emot praktiserande ungdomar
- Örebro

Som resultat av den kartläggning som gjordes när man skrev ungdomsöverenskommelsen så har kommunen och Arbetsförmedlingen bildat ett gemensamt Navigatorcentrum. Centrat är tänkt att fungera som mötesplats för såväl ungdomar och föräldrar som för arbetsgivare och kommun. Målet är att halvera ungdomsarbetslösheten.
- Bollnäs

I Falun har en individkartläggning med relevanta aktörer närvarande gett ett mer individanpassat arbete. En värdeflödesanalys av stadens samverkan visade tydligt att mervärde uppstod när involverade parter gemensamt mötte individen.
När alla var samlade slutade kommunens olika delar att skylla på varandra och fokus hamnade på individen och dennes möjligheter på arbetsmarknaden.
- Falun

Young Innovation HUB Hässleholm är en kreativ mötesplats för ungdomar mellan 15-25 år. Hit kommer ungdomar för att utveckla sin företagsidé, få kontorsplats, delta på motiverande och inspirerande event och föreläsningar. Nu erbjuder Young Innovation HUB Hässleholm även CV-hjälp till ungdomar i aktiviteten de kallar CV-VERKSTAD.
- Hässleholm

I Hudiksvall och Nordanstig arbetar ungdomar som skolinformatörer med målet att minska programbyten i gymnasiet, avhopp och för att andelen som inte får gymnasiebehörighet ska minska. Vid besök i klassrum ger de yrkesvägledning, informerar om arbetsmarknaden och vikten av praktik samt berättar om livet efter studenten.
- Hudiksvall
- Nordanstig

I Uddevalla kommun har flera viktiga aktörer samlokaliserats och träffas en dag i veckan för att samverka kring målgruppen ungdomar. Då samtliga aktörer finns representerade finns all information och kompetens på plats vilket lett till att individen fått en ökad delaktighet i sin egen planering, en förkortad kartläggningstid och en samordnad, gemensam planering.
- Uddevalla

För att bredda kunskapen om olika utbildningsvägar och om yrkesområden där arbeten finns startade Kristianstads kommun ett projekt för arbetslivskunskap för nyanlända ungdomar på Introduktionsprogrammet. Hos de involverade aktörerna har delaktighet varit nyckeln till framgång.
- Kristianstad

I Örnsköldsviks kommun görs avdelningsspecifika beställningar av efterfrågade arbetsuppgifter till arbetsmarknadsenhetens och Arbetsförmedlingens handläggare för att underlätta det gemensamma arbetet och matchningen av arbetssökande till jobbspår inom vård och omsorg.
- Örnsköldsvik

Genom att samlokalisera arbetsmarknadsenheten, socialtjänsten-unga vuxna och Arbetsförmedlingen har Gävle kommun lyckats korta väntetider och förenkla beslutsvägar. Aktörernas naturliga tillgång till varandra förenklar för samverkan och ger ungdomarna trygghet.
- Gävle