Du är här
Arbetsgivarrelationer
Goda arbetsgivarrelationer ger kommunen och Arbetsförmedlingen många fördelar i arbetet mot ungdomsarbetslösheten.
Nedan finner du goda exempel på innovativa lokala projekt och processer i arbetet med arbetsgivarrelationer. Bra relationer mellan kommun/Arbetsförmedling och näringsliv ger ofta fördelar till alla inblandade parter. Kommunen och Arbetsförmedlingen kan ta hjälp av det lokala näringslivet för att erbjuda unga både praktik- och arbetstillfällen, samtidigt som arbetsgivarna får möjligheter att attrahera ny arbetskraft och säkra sin kompetensförsörjning.
-
Inspireras av lokala jobbspår i Köpings kommun
I Köpings kommun anordnas företagsfrukosten Morgonsoffan en gång i månaden. Arrangör är näringslivsavdelningen i Köpings kommun. Där möts företagare, politiker och andra inom näringslivet för att diskutera, knyta kontakter och ta del av aktuella händelser på lokal nivå.
-
Från att ta emot turister till att ta emot flyktingar
I en gammal gul skolbyggnad i Järpen huserar Åre kommuns Inflyttarservice. De ansvarar för att hjälpa nyanlända och andra inflyttade till kommunen. ”I praktiken jobbar vi dock mest med nyanlända eftersom de behöver mer assistans”
-
Språk öppnar dörren till industrijobb
Eskilstunas industriföretag går på högvarv och anställer flera hundra personer varje år. Trots att kommunen erbjuder yrkesutbildningar för industrijobb råder personalbrist hos många av företagen. I samband med den stora flyktinginvandringen uppstod därför en möjlighet att både fylla personalbehovet och hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.
-
I Göteborg gör jobbspår nytta för alla
"Det tar många år innan nyanlända får jobb i Sverige. Samtidigt är just ett job den bästa introduktionen man kan få till ett nytt land och ett nytt samhälle. Om man inte får möjlighet att komma in i ett sammanhang så kommer man inte klara andra delar av livet heller.”
-
Smidigare praktik i Örebro
I ett tätt samarbete mellan Örebro kommun och Arbetsförmedlingen skapades Matchning.nu, som genom att ta på sig de administrativa åtagandena syftar till att göra det enklare och mer lockande för arbetsgivare att ta emot praktiserande ungdomar
-
Vd-nätverk i Älmhult bygger broar till arbetssökande
I tätt samarbete med näringslivet har ett vd-nätverk bildats. I nätverket ingår även den lokala Arbetsförmedlingschefen. Genom de aktiviteter som initieras i nätverket ges arbetssökande en bättre inblick i företagen och därigenom nya infallsvinklar beträffande arbete och utbildning.
-
Individanpassning och samverkan med näringsliv i Solnamodellen
Solna stad har en särskild kompetensförvaltning som ska knyta samman etablering, vuxenutbildning och andra frågor som rör arbetsmarknaden. Privata aktörer och offentlig sektor arbetar tillsammans för en välfungerande arbetsmarknad.
-
Axfoods mångfaldsarbete ger resultat
Axfood är ett av Nordens största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln med drygt 9000 anställda. Företaget ingår i Duas forskningsprojekt tillsammans med fyra andra företag. Projektet syftar till att kvalitetssäkra och sprida väl fungerande arbetssätt i företag som anställer unga och unga nyanlända. Denna artikel är ett reportage, skrivet av Axfoods representant i projektet, efter den workshop som företaget stod värd för den 2 juni 2017.