- Branscher i respektive kategori (xlsx, 55.81 KB)
Du är här

Branschstatistik
För att ge en bild av den pågående generationsväxlingen har vi låtit ta fram statistik om 15 branschers utveckling på riks-, läns- och kommunal nivå.
Vad säger statistiken?
Nationellt ser vi att Vård och omsorg är den bransch där flest finns anställda. Över 720 000 individer arbetade där 2013, av dem var 9 procent (63 000 individer) i åldern 16-24 år. Tillverkningsindustri och Handel är de antalsmässigt största därefter, med 557 000 respektive 547 000 anställda. Unga utgör dock 18 procent av de anställda inom Handel, och 8 procent av de anställda inom Tillverkningsindustrin. Lägst andel anställda unga har Civila myndigheter och försvaret med 4 procent unga (11 000 individer) av de 256 000 anställda.
Störst andel anställda unga har Hotell och restaurang. Av de155 000 anställda är 31 procent (48 000) unga.
Regionalt kan vi till exempel se att vilken bransch som flest är anställda inom varierar mellan länen. I Stockholms och Södermanlands län är Handel den största branschen. I Östergötlands och Uppsala län är vård och omsorg störst. I Jönköpings län är det tillverkningsindustrin som är största bransch.
Andelen unga i en bransch varierar också, inom Vård och omsorg utgör unga 6 procent av de anställda inom Gotlands län, samtidigt som Gotlands län har högst andel anställda i åldern 55-64 år, 29 procent. Men i Västerbottens län är andelen unga anställda 12 procent och andelen anställda i åldern 55-64 år 23 procent. Inom Hotell och restaurang utgör äldre 7 procent av de anställda i såväl Hallands som Stockholms län men andelen unga är 40 procent i Hallands län, och 26 procent i Stockholms län.
Hotell och restaurang och Handel är de vanligaste branscherna för unga att både träda in i arbetslivet och att vara anställda inom.
Statstiken visar också könsfördelning, och tre gånger fler unga män är anställda inom Tillverkningsindustrin än kvinnor, och det motsatta gäller för Vård och omsorg.
Utrikes födda yngre och äldre är i lägre grad anställda i branscherna än inrikes födda yngre och äldre. Åldersgruppen 25-54 år utgör 78 procent av anställda utrikes födda, medan den utgör 68 procent av anställda inrikes födda – för alla branscher.
Tidsserierna visar att antalet anställda har minskat mellan 2007-2013 i branscherna Jordbruk, Tillverkningsindustri och Transport (samt Okänd bransch). Men ökat i de övriga.
Andelen anställda med utländsk bakgrund har ökat i samtliga branscher. Könsfördelningen är förhållandevis oförändrat stor. Jämnast könsfördelning finns inom Handel, Hotell och restaurang, Civila myndigheter och försvaret och Företagstjänster.
Hur kan jag använda statistiken?
Statistiken visar utvecklingen av olika branscher lokalt, ålderfördelning i branscher – inträdande och utträdande. Den blir därmed ett användbart underlag att utgå ifrån i samarbetet med arbetsgivare, offentliga och privata, när det gäller kompetensförsörjningsbehoven i län och kommuner. Även den lokala planeringen av yrkesutbildning kan vara betjänt av denna information. Närliggande kommuner kan också enkelt hitta likartade eller divergerande behov som kan gynnas av en samverkan kring vuxenutbildning. Ur jämställdhets- och ungdomsperspektiven finns möjligheten att identifiera branscher som kan behöva stöd eller riktade insatser för att anställa underrepresenterat kön eller unga.
Branscherna motsvarar SCB:s branschindelning. En förteckning över vilka yrken som ingår i respektive bransch finns att ladda ner här intill.
Statistiken visar antal anställda i de olika branscherna. Åldersgrupperna är 16-24 år, 25- 54 år och 55-64 år. Där är de yngsta inträdande i branschen och de äldsta utträdande. Statistiken visar både antal och andel. Vilka underkategorier som går att visa skiljer sig enligt tabellen nedan.
Statistik | Riket | Län | Kommun |
---|---|---|---|
Ålder | x | x | x |
Kön | x | x | |
Svensk/utländsk Bakgrund | x | x | |
Svensk/utrikes född | x |
Fördelning inom bransch
I dessa diagram väljer du en bransch och ser hur sammansättningen ser ut utifrån ålder och andra bakgrundsfaktorer. I samtliga diagram visas andel i diagrammet och antal i tillhörande tabell. Statistiken kommer från 2013.
Jämförelser mellan kommun eller län är möjlig.
Till Fördelning utifrån ålder inom bransch
Till Fördelning utifrån ålder och bakgrund inom bransch
Till Fördelning utifrån ålder och inrikes/utrikes född inom bransch
Till Fördelning utifrån ålder och kön inom bransch
Branschernas utveckling
I fyra diagram kan du titta på hur branscherna utvecklas över tid. Statistiken är inte nedbruten på åldersgrupper utan visar samtliga anställda inom branschen.
Jämför branschernas storlek över tid
I diagrammet visas hur stor andel av arbetskraften som arbetar inom respektive bransch och hur andelen förändrats mellan 2007-2013. Tabellen visar antal individer i respektive bransch. Statistiken finns på riks-, läns- och kommunnivå.
Till Branschers utveckling mellan 2007-2013
Skillnader mellan kön och mellan svensk-/utländsk bakgrund i en bransch över tid
I diagrammet visas hur skillnaderna mellan kön och svensk-/utländsk bakgrund utvecklats inom en bransch mellan 2007 - 2013. Statistiken finns på riks- och länsnivå. På kommunnivå går att se totalt antal anställda i branschen.
Till Utveckling av kön och bakgrund i vald bransch
Skillnader mellan kön och mellan svensk-/utländsk bakgrund i en bransch under specifikt år - jämförelse möjlig
Diagrammet gör det möjligt att jämföra skillnader mellan kön, svensk-/utländsk bakgrund och antal anställda i en bransch mellan kommuner eller län.
Till Skillnader mellan kön och bakgrund i en bransch under ett specifikt år
Relaterade filer
Kontakta oss avseende branschstatistiken
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.