Johan Ingelskog, avtalssekreterare på fackförbundet Kommunal är den tionde gästen i Duas intervjuserie om perspektiv på samverkan. Tillsammans med programledare Maja Dahl diskuterar Johan Ingelskog fackets roll i samverkan.
Lyssna
Du kan lyssna på intervjun direkt via hemsidan eller i valfri podcast-app. Leta efter Duapodden.
Fackförbundet kommunal har en lång tradition av att samverka med kommuner och regioner för att slussa in människor från arbetslöshet till arbete. Kommunals medlemmar vill, enligt Johan Ingelskog, ta ett större samhällsansvar genom att arbeta för att fler ska komma in på arbetsmarknaden.
-Det är inte bra om det är för många arbetslösa i en kommun för det blir mindre skatteintäkter och det drabbar till sist våra medlemmar, säger Johan Ingelskog.
Fackets roll i samverkan lokalt kan handla om att diskutera hur de som står långt från arbetsmarknaden kan tas om hand, vilken utbildning de behöver, vilket avtal som ska gälla och vad de behöver för stöd och hjälp. Johan Ingelskog menar att kommunal redan idag arbetar aktivt för att fler personer som står långt från arbetsmarknaden ska komma in i ett lokalt jobbspår. Samtidigt måste arbetsgivaren också ha förståelse för att många medlemmar upplever att det blir en tyngre belastning för dem när de utöver sina ordinarie arbetsuppgifter ska coacha och guida en nyanländ eller nyanställd.
-Vi vill vara med och ta ansvar, men för att vi ska orka det då krävs det faktiskt att vi också får vara med och samverka och påverka, säger Johan Ingelskog.
Ett konkret sätt för Kommunals medlemmar att stötta nya medarbetare i språkutvecklingen är med hjälp av Språkombud. Språkombuden utbildas av Vård & Omsorgscollege. Johan tycker att språkombuden är ett bra exempel på vad Kommunals medlemmar kunnat bidra med i tillkomsten av lokala jobbspår, något som skulle kunna nyttjas ännu mer inom den samverkan som sker mellan kommunen och Arbetsförmedlingen.