Du är här
Transkribering Christina Storm Wiklander
Susanne Zander
Välkommen till årets fjärde Dua-podd 2022! Jag som leder samtalet heter Susanne Zander och jobbar på Duas kansli. I årets poddar ligger fokus på samverkan om lokala jobbspår som en del i en lokal överenskommelse. Idag ska vi få ett nytt perspektiv! På överenskommelser om samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner och på lokala jobbspår i norra Sverige. Och med det menar jag länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Idag får ni lyssna till den som är ansvarig för Arbetsförmedlingens verksamhet i Region Nord, regionchef Christina Storm Wiklander. Välkommen Christina!
Christina Storm Wiklander
Tack!
Susanne Zander
Jag tänker att vi börjar från början. För tre år sedan träffade du kommunerna i dina län och berättade om den stora omorganisering som skulle ske 2019. Det handlade om att personalen minskade med hälften på vissa platser, vilket förstås bidrog till stora påfrestningar för samverkan med kommunerna. Hur skulle du säga att samverkan i dina 4 län fungerar idag?
Christina Storm Wiklander
Nej men det är precis som du sa, det var väldigt utmanande 2019, när vi träffade våra kommuner och fick säga att vi kommer stänga en del kontor och vi säger upp ungefär hälften av våra medarbetare. Så det var en tuff utmaning, att samtidigt då prata samarbete med kommunerna. Nu tycker jag att vi har jobbat oss ur den svackan tillsammans på ett bra sätt och om jag tittar utifrån mitt perspektiv tycker jag att samverkan idag fungerar bra och det tror jag är för att vi alltid haft täta dialoger med våra kommuner i mina fyra län, där jag och mina arbetsförmedlingschefer som finns i de här länen har prioriterat samverkan och har samma bild över att det är en jätteviktig del av Arbetsförmedlingens arbete.
Susanne Zander
Arbetskraftsbristen är idag omfattande i norra Sverige, inte minst kopplat till flera stora nyetableringar. Hur arbetar ni med till exempel Northvolt? Hur arbetar ni med andra arbetsgivare?
Christina Storm Wiklander
Samtidigt som att det är en jätteutmaning för Sverige, framför allt norra Sverige, Norrbotten, Västerbotten, ska få den kompetens som behövs nu, med tanke på klimatomställningen och så vidare och Northvolt som du säger, så är det samtidigt en utmaning men en väldigt rolig, nyttig och bra sådan såklart. Den stora utmaningen är att få personer att flytta till norra Sverige, och det är en utmaning i sig, men hur vi konkret jobbar är att vi jobbar med arbetsmarknadsutbildningar, det vill säga en utbildning som vi upphandlar som passar de här arbetsgivarna som behöver, vi jobbar med något som heter Breddad rekrytering, det vill säga att vi pratar med arbetsgivarna och säger att om ni inte hittar personer via annonser så har vi inskrivna arbetslösa hos oss som kanske inte helt matchar annonsen men vi kan bygga på eller gå in med olika anställningsstöd och så vidare. Sedan har vi nu ett väldigt spännande snabbspår som startar precis nu, tillsammans med Luleå tekniska universitet, med ingenjörer, som ska få ett snabbspår i hur det funkar i Sverige, med en svensk kompetensutbildning, men de här ska vara ingenjörer från sina hemländer. Så vi försöker i all mån det går att hitta nya innovativa lösningar.
Susanne Zander
Ja precis, jag läste också i tidningen i helgen att Northvolt har ett test som man låter göra och om man lyckas bra med det så kan man sedan gå vidare till en utbildning som vuxenutbildningen håller i på två veckor och lyckas man bra där kan man också få jobb på den vägen. Ni använder alla verktyg ni har gemensamt kan jag tänka mig?
Christina Storm Wiklander
Ja, och här gäller det att tänka lite annorlunda, för man kan inte alltid jobba som man har gjort. Just det här som du nämner med Northvolt, de här testerna, det är anlags och intressetester på ett enkelt sätt. Man kanske inte har tänkt på att flytta till Skellefteå och jobba på Northvolt men med de här testerna så inser man att mina fallenheter och intressen funkar väldigt bra med de arbetsuppgifter som finns där. Så finns det också en vuxenutbildning som kommunen ställer upp med och efter man har gått den så har man extremt stora chanser till jobb så klart.
Susanne Zander
Samtidigt är arbetslösheten väldigt låg i länen, tre av fyra av länen ligger under riksgenomsnittet. Men så finns det också nästan 16 000 nyanmälda platser i länen under 2022, och 11 000 långtidsarbetslösa, så vi förstår att det är en stor utmaning. Hur ser sammansättningen ut bland långtidsarbetslösa i länen?
Christina Storm Wiklander
Som du sa, vi har naturligtvis långtidsarbetslösa och när vi analyserar den gruppen, för det är ingen homogen grupp där alla ser exakt likadana ut, så ser vi att ganska många är utrikesfödda, vi ser att ungefär en tredjedel saknar gymnasieutbildning, en tredjedel också plus 55 och väldigt många har också någon typ av funktionshinder som stör jobbmöjligheter. Det är personer som, förutom att man varit inskriven hos oss länge, också har andra typer av svårigheter. Det är just de grupperna som vi på Arbetsförmedlingen ska prioritera för att det är vår arbetskraftsreserv, de ska kompetensutvecklas eller matchas in mot de här jobben och då är det olika typer av anställningsstöd eller utbildningar som behövs för att de ska vara matchningsbara.
Susanne Zander
Det är lite guldläge också utifrån att det finns stor efterfrågan på arbetskraft och även om nyetableringarna sker inom sektorer som är teknikstarka och så vidare så är det förstås att fler boende innebär mer behov av service, mer behov av vård, mer behov av handel, så att allting utökas vilket ger många vägar in för de som är långtidsarbetslösa.
Christina Storm Wiklander
Det där är jätteviktigt det du säger, man kan ju tro att det ”bara” är jobb inom teknik och sådana saker, men det är precis det du säger, när sådana här stora etableringar kommer till så är det massvis av jobb som medföljer. Butiker, vård, omsorg, massvis av andra jobb också så man ska inte tro att det bara är teknik, den bilden är jätteviktig att förmedla, att det finns massvis av jobb i Norr- och Västerbotten framför allt, och även Jämtland ska jag väl säga.
Susanne Zander
Arbetsförmedlingen har vid flera tillfällen fått i uppdrag av regeringen att aktivt arbeta för att minska långtidsarbetslösheten. Vad menar du behöver göras för långtidsarbetslösa för att de ska kunna få ett jobb?
Christina Storm Wiklander
Om man tittar på forskningen, vad är det bästa som vi vet just nu, evidensbaserat arbetssätt, det är när vi på Arbetsförmedlingen, eller andra aktörer, har mycket arbetsgivarkontakter, det vill säga har de kontakter som gör att långtidsarbetslösa kan hitta jobben, för man kanske saknar eget nätverk. Den andra komponenten är utbildning och då är det ofta att man minst måste ha en gymnasieutbildning. Den tredje komponenten är vad vi lite slarvigt brukar säga handläggartäthet, det vill säga att man ska ha som arbetsförmedlare, att man inte har alldeles för många personer utan att man faktiskt kan engagera sig i ett färre antal långtidsarbetslösa som man ger mer tid. För det finns en anledning till varför man är långtidsarbetslös och då behöver man den här extra stöttningen.
Susanne Zander
Jobbspåren är ju en arbetsmetod där man ger extra stöd och det är till för i första hand målgruppen som står längre från arbetsmarknaden. Är det något som du tycker ni tar fasta på, genom att samverka om lokala jobbspår?
Christina Storm Wiklander
Där tycker jag personligen att där kan vi bli bättre inom myndigheten, för där finns ganska många jobbspår där vi är mer eller mindre inblandade. Där vi är inblandade är det ofta tillsammans med kommunen, där vi projektleder jobbspåret och upphandlar någon form av utbildningsdel i jobbspåret, men där ofta kommunen eller andra arbetsgivare ställer upp med själva praktikdelen och sedan anställningsdelen. Där kan vi absolut ta fasta på mer jobbspår, men det kräver också mera resurser från Arbetsförmedlingen, handgripliga resurser som arbetsförmedlare som är på plats och övervakar och jobbar aktivt med jobbspåren.
Susanne Zander
I de fall ni samverkar om jobbspår, du var litegrann inne på det, vad kommunen respektive Arbetsförmedlingen bidrar med i jobbspåren, kan du utveckla det litegrann?
Christina Storm Wiklander
Kommunen bidrar väldigt ofta med själva utbildningsdelen, att man kan ha svenska för invandrare eller komvux, vuxenutbildningsdel, och sedan är det väldigt ofta som de ställer upp med själva praktikdelen och också själva anställningen, att man kanske jobbar sedan på kommunen, framförallt inom vården eller sådana delar. Där är kommunen en väldigt bra part att jobba med lokala jobbspår, väldigt väldigt bra. Om det är ett jobbspår som Arbetsförmedlingen aktivt går in i så kan det vara att man har med privata arbetsgivare och också tillsammans med kommunen, att man hittar någon lösning. Kommunen vill jag ge en extra cred, jag tycker de gör det jättebra i de lokala jobbspåren.
Susanne Zander
Vad tycker du är viktiga förutsättningar för att arbeta med lokala jobbspår, om du ska tänka som chef på Arbetsförmedlingen?
Christina Storm Wiklander
En tydlig prioritering tillsammans med kommun och arbetsgivare och nu också våra privata aktörer, att man har en samsyn, vad ska det leda till? Vad är målgruppen? Vad ska man gå in i? Att man är överens om innehåll och alla steg i det, och att man har en dedikerad person från respektive part som faktiskt tar ansvar och följer den här processen från ax till limpa och också fångar upp om någon person inte funkar eller att det händer saker, att det finns någon. Det krävs personella resurser, som är dedikerade till jobbspåren från alla parter.
Susanne Zander
Du nämnde de fristående leverantörerna, finns det sådana i alla kommuner i dina län och hur kan de fristående leverantörerna bidra i arbetet med att minska långtidsarbetslöshet, tillexempel kopplat till jobbspår?
Christina Storm Wiklander
Vi har i nästan alla våra kommuner fristående aktörer eller privata aktörer inom rusta och matcha. Vi saknar leverantörer i några orter och vi saknar ibland på vissa orter en del olika tjänster, så vi har ingen heltäckande leverans i alla orter vilket gör att vi på Arbetsförmedlingen försöker täcka det behovet så gott det går och jobba i egen regi så att säga. Sedan är det så att alla tjänster kanske inte passar alla och rusta och matcha passar inte alla långtidsarbetslösa, men det är viktigt för oss att samarbeta med de privata aktörerna just utifrån att alla ska få samma chans, oavsett om man inte har en aktör eller att man har en aktör, för att få ett jobb. För oss är samverkan med de fristående aktörerna också jätteviktig.
Susanne Zander
Överenskommelser om samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner behöver anpassas efter de förutsättningar som finns regionalt och lokalt för båda parter. Kan du beskriva arbetet i dina län? Hur mycket skiljer sig förutsättningarna mellan länen?
Christina Storm Wiklander
Det skiljer sig lite om man tittar, tre av mina län har väldigt låg arbetslöshet och det är precis som du sa Jämtland Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten. Så har vi Västernorrland, som har lite högre arbetslöshet, så det skiljer sig lite. Nu har vi tillsammans med kommunerna, SKR och Dua tagit fram en gemensam mall för en överenskommelse som jag personligen tycker är väldigt väldigt bra, för det ska inte skilja om jag bor i Hässleholm eller Jokkmokk eller Härnösand eller Luleå, man ska få samma förutsättningar, vi ska ha likvärdig service i hela landet och då måste även samverkan bygga på gemensamma förutsättningar. Sedan kommer det skiljas åt, absolut, för att har man högre arbetslöshet eller lägre arbetslöshet så kan man bygga på överenskommelsen med lite unika för just den här kommunen. Den delen är viktig. Då krävs det att man tillsammans med kommunen kommer överens om vad är det som är unikt i Jokkmokk, vad är unikt i Härnösand, så kommer man överens om det. Det är klart att det skiljer sig, för det ser inte exakt likadant ut, och det måste få skilja sig, men det får inte skilja sig så mycket som det gör idag.
Susanne Zander
Nu har vi genomlevt två år av pandemi, vi har blivit betydligt bättre på att föra samarbeten digitalt, vi har lärt oss en massa nya tekniker, massa nya verktyg, Känner du att det kan underlätta samverkan också? Jag tänker att kunna ha avstämning regelbundet med kommunerna i dina län måste kanske ha utvecklats under de här två åren.
Christina Storm Wiklander
Ja verkligen, och i mina län är det ganska stora avstånd så då kan tekniken lösa det, det vill säga att man kan träffas oftare digitalt utan att någon part måste resa väldigt mycket. Det har absolut underlättat, att man kan träffas oftare, smidigare, snabbare och enklare. Sedan tror jag att vissa möten kanske man måste ha ansikte mot ansikte av olika skäl, men vi har lärt oss jättemycket med digitala möten så de verktygen har varit fantastiskt bra, att vi alla har tvingats in och insett att det går att mötas jättebra på andra sätt.
Susanne Zander
Har ni möjlighet idag att ha fysiska möten om individer eller med individer som har behov av det?
Christina Storm Wiklander
Vi ser över våra resurser lokalt och jag tror inte vi har möjlighet att träffa önskar, utan vi på Arbetsförmedlingen gör fortfarande en bedömning, ibland tillsammans med kommunen eller Försäkringskassan, beroende på om det är någon annan part inblandad, vilka möten vi har fysiskt och vilka möten vi fortsätter ha digitalt. Vi har fortfarande inte så att man kan ha spontanbesök på Arbetsförmedlingen, utan där är det statens servicecenter man går in till om man har spontana frågor, hos oss måste man fortfarande boka ett möte och det mötet är oftast digitalt. Sedan kan vi göra bedömningen att här måste vi träffas fysiskt av olika skäl, men då gör vi den bedömningen där och då.
Susanne Zander
Jag tänker att det är en ganska stor utmaning både grafiskt som du säger och sedan att det finns en stor arbetsbrist och de individer som är tillgängliga på arbetsmarknaden i mycket stor utsträckning kanske behöver extra mycket stöd och hjälp, så jag tycker att det arbete ni utför är värd all respekt.
Christina Storm Wiklander
Ja, tack, och sedan vill jag lägga till att även arbetsgivare, för det kanske har varit lätt att prioritera bort lite i pandemin, att besöka arbetsgivare. Där är det oftast fysiska möten, om man ska hitta en plats åt en långtidsarbetslös med låg utbildning och svaga språkkunskaper så är det oftast att man måste vara på plats och få in den här personen på ett bra sätt.
Susanne Zander
Absolut. När det gäller arbetsgivararbetet, har du några förhoppningar om hur det ska kunna utvecklas framöver?
Christina Storm Wiklander
Min förhoppning är att vi ska kunna göra fler arbetsgivarbesök och tillsammans med de fristående aktörerna, för de verkar på samma geografiska yta, så att inte arbetsgivarna får besöka av massor av olika. För det är oftast den kritiken vi hör, att vi har inte tid med massa olika, vi vill ha en ingång. Så att vi har en respektfull dialog med arbetsgivarna också. Så att vi fångar upp kompetensen på ett bra sätt, och då krävs det att vi samarbetar bra med de fristående aktörerna på orterna.
Susanne Zander
Även kommunerna har ofta ett aktivt arbetsgivararbete och de är ofta de första som vet om när nyetableringar kommer, men ser också mycket utifrån sina näringslivsarbeten. Hur viktiga är de att också samordna arbetet med om arbetsgivare?
Christina Storm Wiklander
Bra att du tog upp det för där ser jag ett utvecklingsområde. Jag önskar ett mycket tätare samarbete, det finns absolut men kanske inte på bredden, så det är någonting vi ska jobba vidare med i de här nya överenskommelserna, att samarbeta med kommunernas näringslivskontor eller näringslivspersoner eller näringslivsutvecklare, definitivt.
Susanne Zander
Regeringens styrning av er verksamhet, det gäller lokal närvaro, nyetableringar, motverka långtidsarbetslöshet, stärka samverkan med kommuner, jobbspår, fristående leverantörer. Vad innebär det för ert arbete?
Christina Storm Wiklander
Det är en tydlig styrning, vilket känns bra, för då är det lättare för oss att göra rätt saker. Det blir en tydlig inriktning mot att vi ska vara mer lokalt närvarande och vara mer lokalt engagerade. Sedan är inte det som många tror att då ska vi inte jobba digitalt, digitalisering är ett medel för att vi ska jobba effektivt. Det innebär att vi går tillbaka till att vara mer tillgängliga lokalt och regionalt i den här styrningen som vi har fått.
Susanne Zander
Vad är nästa steg för er i region Nord?
Christina Storm Wiklander
Nu ska vi samlas kring, innan sommaren förhoppningsvis men något län kanske efter sommaren, och träffas och se över våra överenskommelser som vi har med respektive kommun och uppdatera den och se finns det någon anledning att, utifrån de styrningar som du refererar till, finns det anledning att revidera, finns det anledning att förstärka något, tycker vi att det fungerar bra. Utvärdera helt enkelt den samverkan vi har och också förstärka på vissa ställen, och kanske lägga till saker som vi behöver gemensamt fokusera på. Så vi kommer att bjuda in mina kommuner inom kort, till de här regionala mötena som det kommer bli.
Susanne Zander
Tack Christina för att du ställde upp och tack alla lyssnare. Vi hörs igen om två veckor. Då träffar vi Anders Johansson, utbildningsstrateg i Göteborgs stad.
Emil Viklund
Du har lyssnat på Duapodden med Christina Storm Wiklander, inspelad den 11 april 2022. Intervjuade gjorde Susanne Zander. Podden ges ut av Delegationen för unga och nyanlända till arbete, och klipps av Emil Viklund. Du kan höra fler avsnitt av podden på vår webbsida, www.dua.se, eller i valfri podcast-app.
Kontakta oss avseende Duapodden
Du kan ställa en fråga via formuläret nedan. Du kan också skicka ett mail till info@dua.se eller via telefon 08-405 10 00.
Observera att inkommande frågor diarieförs och blir allmän handling.